Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Gluténmentes konyha

Gyakorlati tanácsok gluténmentes konyha vezetéséhez

Gluténmentes diéta során nem elegendő arra odafigyelni, hogy a megvásárolt élelmiszerek és alapanyagok mentesek legyenek, hanem kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a tárolás, elő- és elkészítés során se érintkezzenek gluténtartalmú élelmiszerekkel. Ez a szempont nem kis feladatot jelent, ehhez igyekszünk néhány gyakorlati jótanáccsal szolgálni. 

Elsőként javasolt a konyhaszekrény, kamrapolc átrendezése. Különítsük el egymástól a gluténtartalmú és –mentes alapanyagokat. Jól záródó csomagolásban tároljuk. 

Ha vegyes konyhát vezetünk, azaz főzünk diétázó családtagnak és átlagosan étkezőnek egyaránt, lehetőleg külön-külön készítsük el a kétféle ételt. 

Sütés/főzés megkezdése előtt alaposan tisztítsuk meg a munkafelületet, a használt eszközöket. A fa konyhai eszközöket (pl. gyúrótábla, vágódeszka, főzőkanál) nem lehet tökéletesen megtiszítani, ezekből érdemes újat vásárolni és megjelölni, hogy csak gluténmentes ételkészítésre használandóak. 

Kenyérpirítót is használjunk külön a gluténmentes kenyérhez. Esetleg beszerezhetünk a külön erre a célra készített kenyérpirító tasakot, amelynek segítségével a nem lisztérzékeny családtagokkal közösen használható ugyanaz az eszköz. A tasak kihűlése után vízzel elmosható és többször felhasználható. 

A pékáru tárolására külön kenyértartó, kiflikosár szükséges. Felvágásukhoz mindig tiszta kést használjunk.

Ugyanabban a serpenyőben, fritőzben, amiben korábban már sütöttek panírozott, gluténtartalmú ételt, már nem tudjuk teljesíteni a gluténmentes követelményt. 

Az olyan munkafelületeket, ahová korábban kerülhetett glutén, takarjuk le sütőpapírral, fóliával. 

Gabonaőrlő használata esetén csak olyan eszközt használjunk, amelybe kizárólag gluténmentes gabonát teszünk. 

A sütés/főzés során ne használjunk olyan olajat vagy vizet, amelyben korábban gluténtartalmú étel sült/főtt.  

Ha már az étel elkészítése során minden tőlünk telhetőt megtettünk, nem érdemes a tálalással felülírni az egész erőfeszítést. Ne használjunk közös szedőkanalat és ügyeljünk, hogy véletlenül se kerüljön a közelébe lisztes étel. 


A konyhai tippek mellett összegyűjtöttünk még néhány hasznos ötletet, amelyekkel növelhető a diéta hatékonysága: 

Az ételeket kímélő módszerrel, zsír nélkül készítse el, azaz inkább párolja, gőzölje. 
Fogyasszon naponta legalább 2 liter tiszta vizet! 
Lassan étkezzen, minden falatot alaposan rágjon meg! 
Alkoholt mértékkel fogyasszon!
Étkezzen változatosan, sok zöldséget, gyümölcsöt iktatva az étrendbe.
Bevásárláskor mindig ügyeljen rá, hogy az alapanyagok gluténmentesek legyenek. 
A tároláskor, elkészítéskor, tálaláskor mindig különítse el a gluténmentes ételeket.
Mint mindenkinek, a gluténmentes étrenden élőknek is fontos, hogy a rendszeres testmozgást beiktassa az életébe!

 
Fizetési megoldás
Top