Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

A bölcsőhalál elkerülése

A hirtelen csecsemőhalál aggasztó ténye igényli, hogy beszéljünk róla, néhány jótanácsot adva a kockázat csökkentéséhez, ugyanis teljesen egészséges kisbabáknál is
előfordulhat!

Bekövetkeztének okai és kialakulása jelenleg még nem ismert, a kutatások genetikai, magatartási és környezeti tényezőket valószínűsítenek. Az előfordulási aránya kisfiúk esetében magasabb, leginkább az őszi-téli időszakban, főleg az éjszakai órákban következik be, 1 év alatti babáknál.
Rizikótényezőnek számít a koraszülöttség, az alacsony születési súly, a rossz szociális körülmény, az édesanya, illetve a környezet dohányzása, ha a családban korábban már előfordult bölcsőhalál, továbbá ha az anya 15 év alatti vagy 40 év feletti.

Következzenek az ajánlások, hogyan csökkentsük a bölcsőhalál kockázatát?

  • Az első lépéseket már a várandósság alatt megtehetjük, ne dohányozzon a leendő édesanya és a környezete is ügyeljen a füstmentes levegő biztosítására.
  • Kerüljük a hason altatást, a baba inkább hanyatt feküdjön, jól illeszkedő, kemény matracon. Ennek oka, hogy a hason fektetett baba orra és a matrac között kicsi a szabad tér, az elhasznált, szén-dioxiddal telített levegőt lélegzi be újra és újra.
  • Ne aludjon a szülőkkel közös ágyban. A felnőtt matrac, ágynemű nem alkalmas a babának, nagy paplanokba könnyen belegabalyodhat.  
  • A kiságyból távolítsuk el a felesleges párnákat, takarókat, játékokat.
  • Takaró nem ajánlott, legfeljebb kisméretű, könnyű pamut takaró a lábacskáira. Nehéz paplan helyett inkább a ruházkodás legyen megfelelő, pl. hálózsák. Ugyanakkor a túlöltöztetést is kerüljük, a babák hamar felmelegszenek. Általánosságban elmondható, hogy a pici babára egy réteggel kell többet adni, mint amennyiben a felnőtt kellemesen érzi magát.
  • Ügyeljünk arra, hogy a rendszeres és állandó alvásra a kifejezetten erre a célra kapható kiságy, utazóágy, mózeskosár, stb. való, de semmiképpen sem a babahordozó, autósülés, hintaszék, stb.
  • A babaszoba levegője legyen mindig tiszta és friss.
  • A lehető legtovább kapjon a baba anyatejet, ez több szempontból is ajánlott. A szoptatott babák szervei hamarabb érik el a szükséges fejlettségi szintet.


Ha a fenti óvintézkedések mellett még nagyobb biztonságra törekszünk, érdemes beszerezni egy érzékelőtáblás vagy mobil légzésfigyelő készüléket. Ezek sípoló hanggal jelzik, ha a baba nem vesz levegőt. Megbízható, minőségi légzésfigyelők széles választéka található áruházunkban.

Ezek használata mellett is felhívjuk a figyelmet
arra, hogy a riasztás önmagában nem menti meg a baba életét, a szülőnek tisztában kell lennie a beavatkozás módjával, szükség esetén az újraélesztés technikájával. 

 
Fizetési megoldás
Top