Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Nagy prosztatakalauz - Férfias megoldások az egészséges prosztatáért

Ma Magyarországon a férfiak körében az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés a prosztatarák. A kötelezően ajánlott szűrővizsgálatok közé be kellene venni a 40 év feletti férfiak prosztatavizsgálatát.
A megelőzésre, a szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Mentsmanust mozgalom, melynek az egyik kiemelt prevenciós kampánya a nemzetközileg is támogatott Movember program. 

Movember és növessz bajuszt!

A mellrák megelőzésére, szűrésére, a betegség megfelelő kezelésére, gyógyítására már évekkel ezelőtt született figyelemfelkeltő kampány. A „Rózsaszín Sétára” minden év októberében kerül sor, jelképe a rózsaszín szalag.
Ennek a sikeres kampánynak a párja, mely elsősorban a férfiak egészségére hívja fel a figyelmet, az Ausztráliából indult Movember mozgalom. Novemberben a férfiak egy hónapra félredobják a borotvát, megnövesztik a bajszukat, mintegy kitűzőként hordják azt felhívva a figyelmet az egyik legelterjedtebb férfibetegségre, a prosztatarákra. A bajusz a kampány védjegye.

 Fotó: Designed by Freepik

Szűrővizsgálat a prosztatáért

A prosztata betegségeinek megjelenése egyértelmű összefüggést mutat a korral, vagyis az időskori androgén-ösztrogén hormonegyensúly felborulásával. Viszonylag jelentős ösztrogén túlsúly, és csökkent vagy hiányos androgén aránytalanság lép fel. Ennek okai az időskori elhízás, a zsírban gazdag étrend, a túlzott alkoholfogyasztás, de előfordulhat genetikai hajlam miatt is.
Az elhízás egy, a perifériás zsírszövetben termelődő enzim felszaporodását segíti, mely hatással van az androgén-ösztrogén átalakulásra, megemelve az ösztrogénszintet. Persze más hormonok megváltozott mennyiségi szintje és az ebből eredő változások is befolyásolják a szervezetben megborult hormonális szabályozást.
Ez a felborult hormonális egyensúly befolyásolja a prosztata sejtháztartását. A megváltozott környezet a prosztata szöveteiben gyulladásos folyamatokat indít meg, mely a betegség kialakulásához vezethet. (Az orvostudomány még más tényezőket is megemlít a kórfolyamatok teljes képének kialakításához.)
A statisztikai adatok alapján 60 év körüli férfiak esetében több mint 50% a prosztatához köthető megbetegedések aránya. A betegségek közül legnagyobb megjelenéssel a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás áll az élen, majd a krónikus prosztatagyulladás és a prosztatarák.
Ezek időben felismerve jól kezelhető betegségek. A rendszeres szűrővizsgálatok a 40-45 év körüli férfiaknak már erősen ajánlott!

Kihez forduljunk, ha prosztatarák szűrést vagy egyéb prosztata vizsgálatot szeretnénk?

Urológushoz, andrológushoz. Uroonkológiai tanácsadásra is van ma már lehetőség, ahol a lehető legkörültekintőbben foglalkoznak a betegekkel, továbbá részletes felvilágosítást adnak a kezelési módszerekről. 

Mi az az andrológiai rendelés?

Az andrológia a férfigyógyászat tudománya.  Beletartozik a férfi meddőség diagnosztikája, a férfi szexuális zavarok vizsgálata, különböző bakteriális és vírusos fertőzések vizsgálatai, hormonális vizsgálatok, férfi fogamzásgátlás, visszatérő urológiai panaszok kivizsgálása, valamint a lombikbébi program előtti állapotfelmérés. 

Illusztráció: yodiyim/freedigitalphotos

Miből áll a prosztatarák szűrés?

A vizsgálatok során az orvos tapintással megállapítja a prosztata nagyságát, állagát, érzékenységét a végbélen keresztül. Ha ennek során eltérést tapasztal az egészséges prosztata „jellemzőihez” képest, akkor további vizsgálatok következnek. 
További vizsgálatok: az ultrahangos vizsgálat és a vérvizsgálat (PSA-szint), valamint a szövetmintavétel (biopszia).

Mi a PSA-szűrés?

A prosztata mirigyei egy sajátos fehérjét termelnek, mely megjelenik a vérben is. Ez az ún. prosztataspecifikus antigén. Ennek a vérben megjelenő koncentrációját nézik, mely normális esetben 3-4 nanogramm/ml alatt van (vizsgálati módszerfüggő a normális érték meghatározása).
Tapasztalatok, vizsgálatok alapján tudják, hogy ha a prosztatában rákos sejtek vannak, azok is termelnek PSA-t, így a vér PSA-szintje nagymértékben megemelkedik. Ugyanakkor nem csak a prosztatarák hatására lehet PSA-szint emelkedés, hanem a prosztata egyéb betegségei, gyulladásai is okozhatják a PSA-szint emelkedését. Azaz, az emelkedett PSA-szint egyaránt utalhat prosztatarákra vagy más prosztatabetegségre is.
Az emelkedett PSA-koncentráció, ha prosztatarákról beszélünk, összefüggést mutat a rákos folyamat kiterjedésével, az áttétek megjelenésével is. Ezért a kezelés során is alkalmazható a betegség javulásának megítélésére.
Figyelem! Önmagában nem elegendő csak a vérminta vizsgálata a prosztatarák szűrésére!

Milyen tünetekkel járhat, ha nem egészséges a prosztata működése?

- vizelési panaszokkal,
- véres vizelettel, vizeletürítési gondokkal, vizelettárolási problémákkal,
- deréktáji fájdalommal, a comb belső oldalába sugárzó fájdalommal, alhasi fájdalommal,
- merevedési zavarokkal, fájdalmas magömléssel, nemi vágy csökkenésével.
Fontos megemlíteni, hogy a tünetek hol erősebbek, hol gyengébbek lehetnek, de akár el is múlhatnak. Ezek miatt is ajánlott a rendszeres szűrés, ahol pontosabb képet kaphatunk.
Előfordulhat még magas láz, hidegrázás, elesettség, amik akut vagy krónikus bakteriális prosztatagyulladásra utalhatnak.

Hogyan kezelhető a prosztatagyulladás?

Sokféle módszer ismert:
- gyógyszeres kezelések,
- prosztata masszázs,
- kismedencei izomzat gyakorlatok,
- rendszeres mozgás,
- életmódváltás (alkohol, kávé, erős fűszerek kerülése),
- gyógynövény-terápia,
- egyéb alternatív orvosi módszerek.

Mi okozhatja a prosztata megbetegedését?

 Nem minden esetben állapítható meg pontosan a kiváltó ok. Mégis a legtöbb esetben elmondhatjuk, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzések hatására alakul ki panasz, tünet. A rossz, helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a fizikai traumák is kiváltó okok lehetnek. Kismedencei sérülések, védekezés nélküli nemi aktus is hajlamosító tényező lehet.

Miért kell odafigyelni a prosztata egészséges működésére?

A prosztata (régies elnevezése dülmirigy) a férfi belső nemi szervek közé tartozó szerv, egy páratlan külső elválasztású mirigy, a húgyhólyag alatt, a végbél előtt helyezkedik el mintegy körülölelve a húgycsövet. A húgycső aszimmetrikusan keresztülfúrja a prosztatát.
A prosztataváladékot termeli, a hímivarsejtekkel (heréből, mellékheréből érkeznek), az ondóhólyag, valamint a járulékos nemi mirigyek váladékával együtt képezve az ondót. Az ondófolyadék termelésében és raktározásában van elsődlegesen szerepe. A prosztata működésének köszönhetően a spermiumfolyadék térfogata jelentősen megnövekedik.
Felépítését tekintve fontos, hogy főként simaizom építi fel, az izomrostok között mirigysejtekkel. Erős kötőszövetes tok burkolja a szervet, amely struktúrának a vizeletürítés szabályozásában és a mirigyváladék ürítésében van szerepe.
Egészséges állapotban a prosztata nagysága egy szelídgesztenyéhez hasonló. Ezt azért érdemes tudni, mert prosztata-betegségeknél változhat a nagysága, ami hatással van a rajta keresztülhaladó húgycsőre. Ebből adódóan, ha megnagyobbodik vagy változik a nagysága, az kihatással van a húgycső megfelelő működésére, és a betegség első jeleként vizelési panaszok lépnek fel.

Amikor a vizelés programmá válik

A cikkben részletesen leírtuk, hogy a vizelési panaszok a prosztata megbetegedésére is utalhatnak.  A vizelet nehezebben indul, a vizeletsugár erőssége csökken, gyakori vizelési inger jelentkezik, ami éjszakánként válik igazán kellemetlenné, fájdalmas vizelés, utócsepegés léphet fel, gyakorlatilag a vizelés “programmá” válik.

A férfiak gyógynövényei

A betegség kezdeti stádiumában sok esetben elsőként a megfelelő gyógynövény alapú készítményeket választják a betegek, előrehaladott állapotban pedig hasznos kiegészítői lehetnek a gyógyszeres kezeléseknek. 
Fontos megemlíteni, hogy általában nem egyetlen hatóanyagnak tulajdonítható a kedvező hatás az itt említésre kerülő kivonatokban, készítményekben.
Kiemelt helyen szerepel a prosztatabetegségek kezelésében a kisvirágú füzike (Epilobium parviflorum), mely a ligetszépefélék családjába tartozik.

Kisvirágú füzike a férfiasság megőrzésére

Teaként leforrázva egy evőkanálnyi szárított füzikét áztatás után (10-12 p), naponta kétszer-háromszor ajánlott fogyasztani prosztata-betegségekre.
A virágos hajtása tartalmazza azt a hatóanyagcsoportot (fenoloid tartalom), melytől jelentőssé vált a növény. Virágzása június-augusztusban van, nevét a fűzfára hasonlító keskeny, hosszúkás leveléről kapta. Gyűjtése odafigyelést igényel, mert könnyen összetéveszthető más rokonfajokkal. 
Cserzőanyagokat, flavonolokat, antociánokat, fenolkarbonsavakat, fitoszterolokat, zsírsavakat tartalmaz.
Kiemelt hatóanyaga a β-szitoszterin (0,13-0,02 gr/100gr), mely a növényben nagy mennyiségben (15%-nál magasabb arányban), kötött formában található. A β-szitoszterin jelentősége az antioxidáns, fájdalomcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő hatásában van. Sejtvédő, így a prosztata állományát is felépítő epitélsejteket is védi az oxidatív károsodásokkal szemben.
Kimutatható a kisvirágú füzike lipidperoxidáció gátló hatása is, mely megakadályozza a szabadgyök keletkezést (lipidszabadgyök). Tehát a hatóanyag magas szabadgyökfogó tulajdonsággal rendelkezik. Ami egyszerűen azt jelenti, hogy ezek a vegyületek megvédik a testünket a szervezetben lejátszódó reakciók során keletkező (oxigénhez köthető) köztes mérgező hatásokkal szemben, mintha utcaseprők lennének.

 Fotó: morguefile

Enzimműködést befolyásoló hatással is rendelkezik, a polifenoloknak, azon belül is az oenothein B főkomponensének köszönhetően. Ennek jelentősége azért fontos, mert ez hat egy enzimre, amelynek csökkent működése igazolt tényezője a prosztatarák kórfolyamatának. Azonban nincs hatással a kisvirágú füzike kivonata a szteroid hormonháztartásra, mint azt régebben gondolták.
Ma már a prosztatarák hormonális megelőzésében alkalmaznak aromatáz gátló vegyületet. A növény hatóanyag tartalmának ilyen irányú vizsgálatainál nem mutattak ki jelentős eredményeket a gátló hatására, de nem is cáfolták annak létezését.
Kimutatható antibakteriális hatása is van a kisvirágú füzikének.
A füzike fajok közül leginkább a kisvirágú füzikét használják a gyógyászatban, de más füzike fajok is használatosak hasonló terápiákra, gyógyszeres kiegészítésekhez. A begyűjtési nehézségek miatt fordulhat elő, hogy a gyógyászatban különböző készítményekben vagy teákban több füzike faj keveréke található meg. (A fajok szinte teljesen hasonló külső megjelenési bélyegekkel rendelkeznek, pontos elkülönítésére gondos makro- és mikromorfológiai vizsgálatokat írnak elő.)

Fűrészpálma férfi bajokra

Hasonlóan alkalmazott gyógynövényfaj leginkább a jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak megelőzésében (BPH-Benignus Prostata Hyperplasia) és a betegséggel járó panaszok enyhítésében a fűrészpálma, törpepálma, szabalpálma neveken ismert (Serenoa repens) növény.
Ennek az érett termésben található hatóanyagait használják fel, melyek egyértelműen csökkentik a betegség tüneteit. Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a kisvirágú füzike. Kiemelten erős a szerepe, a megváltozott hormonális egyensúly miatt fellépő felborult enzimműködésre, valamint csökkenti a korral, helytelen életmóddal járó hormonszintek átalakulását.
A pálma Észak-Amerika délkeleti részén őshonos, érett állapotú termése a gyógyhatású. A kivonatok használata biztonságos, napjainkban egyre több klinikai vizsgálat, tanulmány készült róla, ennek köszönhetően egyre nő a kereslet iránta. 
A növény akár 6 méteresre is megnőhet, termése egy darab, sötétpiros színű, olíva nagyságú magot tartalmaz. 
Zsírsavakban gazdag, fitoszterolokat, szerves savakat, mono- és poliszacharidokat, tanninokat, illóolajokat és flavonoidokat tartalmaz.
Kiemelt hatóanyaga a β-szitoszterin, ami mellett még jelentős mennyiségben megtalálható a kampeszterin és a sztigmaszterin.

Hatásmechanizmusa, mellyel a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással járó tüneteket csökkentheti: 

- A húgycső simaizom működésére van hatással, csökkentve a vizeletürítéssel járó tüneteket.
- Csökkenti a gyulladást. Hátterében a ciklooxigenáz és a lipoxigenáz enzim gátlása áll.
- Gátolja azt az enzimműködést, amely az androgén-ösztrogén hormonegyensúlyra hat. Ezzel az antiandrogén hatással a prosztata méretének csökkenését segíti. (Nem szünteti meg a megnagyobbodást!)
A törpepálma-kivonat rendszeres szedésénél előfordulhat enyhe fejfájás és emésztéssel kapcsolatos panaszok.

Kéreggel a prosztatarák ellen: afrikai szilvafa (Prunus Africana, Pygeum africanum)

A rózsafélék családjába tartozó, Közép-Afrika hegységeiben őshonos, akár 30 méter magasra megnövő fa törzsének és ágainak kérge tartalmazza azt a hatóanyagot, amely miatt jelentős gyógynövénnyé vált. 
Hatóanyagai hasonlóak az eddig említett két fajhoz:
- fitoszterinek:  β-szitoszterin és származékai,
- ferulasav származékok
- pentaciklikus triterpének,
- zsírsavak: palmitinsav

Legfőbb hatásai:

- gyulladáscsökkentő,
- a prosztata ráksejt növekedésének gátlása,
- segíti a húgyhólyag izmainak működését,
- ödéma képződést gátló,
- a plazma tesztoszteronszintjét gátló tulajdonsága.
Jól alkalmazható vizeletürítési panaszok kezelésénél, vizelettartási panaszok enyhítésénél, prosztatagyulladásnál és jóindulatú prosztatamegnagyobbodásnál, illetve az azzal járó alsó húgyúti tünetek enyhítésénél.
A készítmények szedésénél előfordult enyhe mellékhatásként hasmenés, émelygés.
(A növényi hatóanyag további vizsgálata szükséges, hogy biztos kijelenthető legyen jótékony hatása az alsó húgyúti tünetekkel járó jóindulatú prosztata megnagyobbodásra.)

Afrikai burgonya (Hypoxis rooperi) és enyhülnek a vizelési panaszok

Az ormányliliomok közé tartozó évelő, lágyszárú növény Délkelet-Afrikában őshonos. A hatóanyagot a sötétbarna gumó sárga pépje, gyökértörzse tartalmazza.
Fitoszterolokat, poliszacharidokat és lignánokat tartalmaz.
A szteroloknak köszönhetően jótékony hatással van a jóindulatú prosztatamegnagyobbodással járó vizeletürítéses és vizelettárolásos panaszok enyhítésére, valamint gyulladásgátló tulajdonsága is kedvező.
Azonban nincs elég adat a hatásosságára és biztonságos használatára vonatkozóan, de bíztató eredményeket mutatnak az elkezdett hosszútávú klinikai vizsgálatok.

Csalángyökér a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra

A csalángyökér (Urtica dioica) kivonatot elsősorban gyógytea formában ajánlják, de gyógyszerként is javasolják a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás korai stádiumában az alsó húgyúti fájdalmak enyhítésére.
A csalán nemcsak csíp, hanem gyógyít is!
A csalán régóta feltételezett általános erősítő, valamint jó vitamin- és ásványi anyag forrás. Ma már számos vizsgálat bizonyította ennek igazát, sőt talán még annál többet is. Klinikai vizsgálatok megerősítették fájdalomcsillapító, antivirális, immunválaszt fokozó, antioxidáns és szabadgyökfogó hatásait.
Komponensei: fitoszterolok, lignánok, poliszacharidok, lektinek, zsírsavak, fenolok, monoterpének és szkopoletin.

 Fotó: morguefile

Húgyúti tünetek enyhítésére, vizelési nehézségek ellen, gyakori, fájdalmas vizelésekkel járó állapotokban kitűnő megoldás lehet. Ezen kívül még gátolja a tesztoszteron szérumfehérjéhez történő kötődését, mely hatással van a prosztata egészséges működésére.
Enyhe vízhajtó és erőteljes gyulladáscsökkentő hatású. Komponenseinek köszönhetően a prosztata sejtszintű anyagcseréjét és növekedését gátolni tudja, valamint serkenti a T-limfociták aktivitását.

Csak egy kis tök és enyhülnek a panaszok

A közönséges tök (Cucurbita pepo) magkivonata jótékony hatással van a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás korai stádiumában fellépő tüneteinek enyhítésére. Hatása a dihidro-tesztoszteron receptor kötődés gátlása, mely a prosztata gyulladását enyhíti, megakadályozza.
A Cucurbita nemzetségbe lévő fajokból számtalan változatot nemesítettek, ebből egy véletlen folytán jött létre a maghéjmentes tök, a stájerországi olajtök. Ennek a töknek a magjait csak egy nagyon vékony, hártyaszerű héj borítja, mely megkönnyíti a feldolgozást, olajpréselést és fogyasztást.
A tökmagot elsősorban húgyúti bántalmakra, húgyhólyag irritációra, gyakori vizelési panaszok ellen alkalmazzák, valamint jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH) esetén használják sikerrel.
A mag zsíros olaj tartalma 30-50% körüli változattól függően, fehérjetartalma szintén ilyen magas 30-50%, szénhidráttartalma 6-10%, tehát mindhárom fő tartaléktápanyagot nagy mennyiségben tartalmazza. A mag karotinoid-, szkválén-, szterol-, szelén-, E-vitamin tartalma is jelentős, valamint különleges aminosav-származéka, a kukurbitin féregűző hatásáért felelős.
Zsíros olaj tartalma a palmitinsavból, sztearinsavból, olajsavból, linolsavból áll, össztelítetlen zsírsavtartalma közel 80%.


 Fotó: morguefile

Vizsgálatokból kiderül, hogy a tökmag, a kipréselt olaj és az olajat tartalmazó forgalmazott készítmények szteroltartalma között vannak különbségek. Az is fontos eredmény, hogy a többi BPH-szerrel szemben, ebben a növényben egy sajátos szerkezetű szterol fordul elő, mely igen nagy mennyiségben található meg a magokban.
A forgalomban levő készítmények között vannak olyanok is, melyeket javasolnak más betegségek megelőzésének kialakulására is. (Ilyen készítmény alkalmas lehet a keringési betegségek kiegészítő kezelésére).

A rozs prosztatagyógyító ereje (Secale cereale)

A rozspollen-kivonat igen hatékony gyulladáscsökkentő szer, valamint a prosztata megbetegedéseivel járó vizelési tünetek enyhítésére is kiváló. 

Lehetséges hatása:

- gátolja az androgén-ösztrogén hormonegyensúly eltolódását,
- növeli a hólyagban az izomösszehúzódások erejét,
- a simaizmok tónusát csökkenti a húgyvezetékben,
- a prosztata sejtjeinek működésére hatással van,
- visszafogja a prosztatarák növekedését.
A közönséges rozs pollenjéből speciális eljárással készült kivonat megakadályozza a prosztata szöveti átalakulását, gyulladását.

Hatóanyagai:

fehérjék, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok, β-szterolok. 
Sok országban étrend-kiegészítőként ajánlják, de további kutatásokkal pontosabb képet kaphatunk még a szterol hatóanyagairól.

 Fotó: morguefile

Aranyvessző, a gyógyító dísznövény

Az aranyvessző (Solidago virgaurea) föld feletti hajtásrendszere alkalmas a különböző húgyúti betegségeknél fellépő gyulladáscsökkentésre, fájdalomcsillapításra, így a prosztata betegségeivel járó húgyúti tünetek enyhítésére.
Vizsgálatok folynak a daganatellenes tevékenységére nézve is, melyeknél megállapították, hogy a prosztata tumorsejtjeivel szemben aktív.
Az aranyvessző Észak-Amerika ligeteiben, erdőszéleken élő, akár 1 méter magasra is megnövő, fészkesvirágzatú növény. Hazánkban dísznövényként ültették eleinte, de mára már sokfelé nagy tömegekben előforduló gyomnövénnyé vált. Júliustól szeptemberig virágzik.

 Fotó: morguefile

Jótékony hatással van a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra, a prosztatagyulladásra és az ezekkel járó húgyúti tünetek enyhítésére.
Komponenseinek köszönhetően vizelethajtó hatást is tulajdonítanak a növényi drognak. Emellett fájdalomcsillapító, antioxidáns, immunrendszert aktiváló tulajdonsága is van. 

Hatóanyagai: kvercetin (flavonoid), szaponin, szeszkviterpén-lakton, fenolglikozidok, cseranyagok.

Teája finomra aprított szárított növényi részekből van, 1-2 teáskanálnyit leforrázva, naponta 2-3 alkalommal fogyasszuk.

Miért olyan fontosak a prosztata betegségeinek gyógyításában a szterolok?

A növények legfőbb hatóanyagainak működése a prosztata betegségeknél
Ezen vegyületek kémiai szerkezete alapján régóta feltételezték, hogy a szterolok a prosztata szöveteiben megtalálható szteroid hormonok anyagcseréjét befolyásolják, és ez hathat kedvezően a gyulladás, betegség enyhítésére, javulására.
A későbbiekben kiderült, hogy bizonyos növényi sztreolok beleszólnak az androgén-ösztrogén hormonegyensúly megtartásának folyamataiba, valamint befolyással vannak a szteroidhormon-kötő transzportfehérjére is.
A további vizsgálatok olyan eredményeket hoztak, melyben még tovább jutottak, megállapítva egy sokkal összetettebb hatásmechanizmust. Kimutatták, hogy a szterolok, így a β-szitoszterol, valamint a tökben található különleges szterolok egyértelműen gátló hatással vannak a prosztatában található hormonok szintézisére (prosztaglandinok).  Ennek a jelentősége a gyulladáscsökkentő hatásban van.
A vizsgálatok során, molekuláris szinten is igazolni tudták, hogy a szterolok hatnak a prosztataszövetet felépítő “normális”, egészséges sejtek növekedésére, valamint gátolni képesek a kóros szöveti részek átalakulását.
A forgalomban levő gyógyhatású készítmények, kivonatok a gyulladás, a prosztata nagyságának megváltozásával járó vizeletürítési panaszok, fájdalmak enyhítésére alkalmasak, de a megnagyobbodást nem szüntetik meg! Ezek miatt is a cikkben többször felhívtuk a figyelmet a rendszeres szűrővizsgálatok szükségességére, hiszen azokkal még időben kizárhatók, javíthatók a rosszindulatú folyamatok.

Összegzés a β-szitoszterolról

Elmondható a szitoszterol készítményekről, hogy jótékonyan hatnak a terápiákban a keringési rendszerre, valamint egyértelműen javítják a jóindulatú proszatatamegnagyobbodás kezdeti stádiumában jelentkező tüneteket, mint a vizeletürítési, vizelettartási zavarokat, az ennek következtében fellépő kismedencetáji fájdalmakat, illetve lassítják a kórfolyamatokat a prosztata szöveti megbetegedéseinél.
Hatásosságuknál figyelembe kell venni más szterolszármazékokat is.
A jövő egyik érdekes kérdése és tisztázása lehet, hogy tudatos, egészséges vegyes táplálkozásnál hogyan lehetne figyelembe venni a klinikailag hatásosnak ítélt szitoszterol mennyiséget.

 
Fizetési megoldás
Top