Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Miért jó a vöröslencse? A fehérjedús táplálék

A vöröslencse elterjedése

A lencséket elsősorban Európa déli területein termesztik, főként a Földközi-tenger patrvidékén. Időjárásra igen érzékeny növény, rosszul tűri a szárazságot és a túl meleget. Magyarországon is termeszthető, a Dunántúlon és az északi dombos területeken vetik, a tápanyagban gazdagabb talajokon.
Érdekessége, hogy könnyen „alkalmazkodik, formálódik” a bükkönyökhöz, hiszen nagyon hasonlóak morfológiailag. (lencse-bükköny)

Lila vagy fehér pártájú pillangós virágai vannak, magja kerek és lapos, fajtától függően nagyságuk és színűk eltérő lehet. 

Fotó: morguefile

Mit tartalmaz a vöröslencse? 

A vöröslencse magja közel 28% fehérjét tartalmaz, mely nagy része jól emészthető fehérje, sok szabad aminosavat, lizint tartalmaz. Gazdag  B₁-vitaminban és B₂-vitaminban, valamint inozitban. 
Az inozit egy összetett lipid (foszfolipidek), mely az anyagcserében és számos biológiai folyamatban, biológiai membránok felépítésében játszik szerepet, illetve a legújabb kutatások során  kiderült, hogy az egyik jelentősebb izomerje jótékonyan hat a cukorbetegségre, inzulin rezisztenciára, javítja  a menstruációs ciklusokat, így javítja a petesejtek minőségét. Folsavval kiegészítve alkalmazzák a könnyebb terhesség bekövetkezésére, és a lombikbébi programokban. Szelénnel együtt a pajzsmirigygyulladásokat is csökkentheti.
Káliumban is gazdag, mely részt vesz a sav-bázis egyensúly fenntartásában, az egészséges szívműködésben, jelátvitelben. Hiánya izomgyengeséget, szívritmuszavart, a folyadékháztartás felborulását okozhatja.
Magnéziumtartalma hatással van a szívre és a keringésre, valamint az izom- és idegműködésben, a csontok felépítésében van szerepe.
Cinktartalma jelentős, mely esszenciális mikroelem részt vesz enzimek felépítésében, alkotórésze az inzulinnak, valamint a szénhidrát-anyagcserét szabályozó hormonnak is. Testünkben valamennyi sejtjében, szervében található cink, eloszlása azonban nem egyenletes. Főként az agyban, izmokban, csontokban, szívben és a tüdőben állandó, míg máshol a táplálékkal bevitt arányától is függhet a mennyisége. Hiányában lassabb a növekedés, a nemi érés késik, lassul a sebgyógyulás, csökken a szervezet ellenállóképessége.
Foszfor is található benne nagyobb mennyiségben, mely hatással van a csontok, fogak szilárdságára. Részt vesz a fehérjék, nukleinsavak, enzimek felépítésében. Szerepe van az energiatárolásban. Kalciummal együtt a foszfor segíti a csontok egészséges felépítését.

Vasban is gazdag, mely igen fontos esszenciális mikroelem, hiszen részt vesz a hemoglobin, mioglobin felépítésében, enzimek alkotóiként. Elsősorban a vérképzésben és a légzési folyamatokban van jelentős szerepe. Felszívódási hatásfoka igen rossz, azonban C-vitaminnal segíthető. 

Vöröslencse élelmiszerként különböző kiszerelésben vásárolható nálunk. 


 
Fizetési megoldás
Top