Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Gluténmentes étrend

A lisztérzékenység egész életre szóló, szigorú gluténmentes étrend betartását követeli meg, azonban az érintett betegek mellett a fogyni vágyók súlycsökkenését is remekül elősegíti.

A glutén egy speciális fehérje, amely a búzában, rozsban és árpában található meg. Fogyasztása lelassult anyagcserét, túlsúlyt, emésztési problémákat okozhat az arra érzékeny egyéneknél. Maga a betegség, amelyet a szaknyelv coeliákiának nevez, általában gyermekkorban alakul ki. Aki nem betegsége kapcsán érintett, hanem fogyni szeretne, legalább két hétig kövesse a gluténmentes étrendet, hogy eredményességéről megbizonyosodjon. Maga a diéta nem jár semmilyen hátrányos egészségi következménnyel, nem jelenti létfontosságú összetevők megvonását, ezért bármikor bárki kockázat nélkül kipróbálhatja.

Gluténmentes diétában nemcsak azokról az élelmiszerekről kell lemondani, amelyek köztudottan lisztet tartalmaznak (pl. kenyér, pékáruk, sütemények, tészták), mivel a legtöbb élelmiszeripari termék tartalmaz valamilyen formában glutént.

Nézzük meg, melyek azok az élelmiszerek, amelyek megengedettek a diéta során.

Minden főétkezésnél fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt is, amelyek ballasztanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket és antioxidánsokat tartalmaznak. Naponta 3 adag zöldség és 2 adag gyümölcs (lehetőleg különféle színű) fogyasztása ajánlott. Egy adag: egy maréknyi, min. 120 g. A feldolgozatlan zöldség és gyümölcs kockázat nélkül fogyasztható. A gyümölcsök közül a gluténtartalmú bevonattal ellátott zöldalma nem ajánlott, bár érdemes tudni, hogy az Európai Unióban tilos ilyen bevonatot alkalmazni.

Az aszalt gyümölcsök nem tartalmaznak glutént, de szállítás, csomagolás során szennyeződhetnek, így érdemes olyan márkát választani, amin szerepel a „gluténmentes” jelzés.

A halak, friss húsok, tej és tejtermékek (leginkább a natur változatok, de természetesen vannak kivételek) szintén beilleszthetők az étrendbe. Naponta fogyasszunk húsokat, halat és tojást. Napi 1 adag hús/hal fogyasztása javasolt, ez kb. 100-120 g. Legegészségesebb a sovány marhahús, a szárnyasok és a hal. A joghurt, túró, sajt fehérjét, zsírt, kalciumot és vitaminokat tartalmaz. Napi 2-3 adag (lehetőleg csökkentett zsírtartalmú) fogyasztása javasolt. Egy adag: kb. 200 ml tej, 150-180 g joghurt, túró, 30 g sajt.

A burgonya, a rizs, a hajdina, az amaránt, valamint a hüvelyesek (bab, lencse, sárga- és csicseriborsó) sok szénhidrát és ballasztanyag mellett fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Az ebbe a csoportba tartozó élelmiszerek közül főétkezésenként egy adagot (tehát napi 3-at) ajánlott fogyasztani. Egy adag kg. 200 g burgonya, 60-100 g hüvelyes. A száraz hüvelyesek és különböző magvak (rizs, hajdina, köles, szezámmag) esetében – hasonlóan az aszalt gyümölcsökhöz – a szállítás, csomagolás során keresztszennyeződés fordulhat elő, így csak azokat vásároljuk meg, amelyen megtalálható a gluténmentes felirat. Mivel a liszt használata elkerülhetetlen a sütés-főzés során, a következő típusokkal kiválthatók a problémát okozó búza- és rozslisztek: kukoricaliszt, rizsliszt, burgonyaliszt, tápiókaliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, szójaliszt, sárgaborsóliszt, csicseriliszt, babliszt, szentjánoskenyérmag-liszt, amarantliszt, guarmag-liszt.

Olajok, zsírok – persze mértékkel, de gond nélkül fogyaszthatóak - a búzacsíraolaj kivételével. Az olajok esszenciális zsírsavakat és zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K vitamin) tartalmaznak. A szervezet számára leghasznosabbak a hidegen sajtolt olívaolaj, a különböző növényi és magolajok. Naponta maximum 3 adagnyi fogyasztása javasolt, egy adag kb. 10 g.

Léteznek speciális gluténmentes termékek, lisztek, péksütemények, tészták, édességek, ezek gyártóit és a termékeket regisztrálják és folyamatosan ellenőrzik. Magyarországon az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet a felelős szakhatóság, de az EU többi országában is működik hasonló funkciójú szervezet. A szabályok is azonosak, így bármely EU tagországban készült gluténmentes megjelölésű élelmiszer kockázatmentesen fogyasztható.

 
Fizetési megoldás
Top