Gyakorlati tanácsok gluténmentes konyha vezetéséhez
Gluténmentes diéta során nem elegendő arra odafigyelni, hogy a megvásárolt élelmiszerek és alapanyagok mentesek legyenek, hanem kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a tárolás, elő- és elkészítés során se érintkezzenek gluténtartalmú élelmiszerekkel. Ez a szempont nem kis feladatot jelent, ehhez igyekszünk néhány gyakorlati jótanáccsal szolgálni.
• Elsőként javasolt a konyhaszekrény, kamrapolc átrendezése. Különítsük el egymástól a gluténtartalmú és –mentes alapanyagokat. Jól záródó csomagolásban tároljuk.
• Ha vegyes konyhát vezetünk, azaz főzünk diétázó családtagnak és átlagosan étkezőnek egyaránt, lehetőleg külön-külön készítsük el a kétféle ételt.
• Sütés/főzés megkezdése előtt alaposan tisztítsuk meg a munkafelületet, a használt eszközöket. A fa konyhai eszközöket (pl. gyúrótábla, vágódeszka, főzőkanál) nem lehet tökéletesen megtiszítani, ezekből érdemes újat vásárolni és megjelölni, hogy csak gluténmentes ételkészítésre használandóak.
• Kenyérpirítót is használjunk külön a gluténmentes kenyérhez. Esetleg beszerezhetünk a külön erre a célra készített kenyérpirító tasakot, amelynek segítségével a nem lisztérzékeny családtagokkal közösen használható ugyanaz az eszköz. A tasak kihűlése után vízzel elmosható és többször felhasználható.
• A pékáru tárolására külön kenyértartó, kiflikosár szükséges. Felvágásukhoz mindig tiszta kést használjunk.
• Ugyanabban a serpenyőben, fritőzben, amiben korábban már sütöttek panírozott, gluténtartalmú ételt, már nem tudjuk teljesíteni a gluténmentes követelményt.
• Az olyan munkafelületeket, ahová korábban kerülhetett glutén, takarjuk le sütőpapírral, fóliával.
• Gabonaőrlő használata esetén csak olyan eszközt használjunk, amelybe kizárólag gluténmentes gabonát teszünk.
• A sütés/főzés során ne használjunk olyan olajat vagy vizet, amelyben korábban gluténtartalmú étel sült/főtt.