Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Mit jelent a makrobiotikus táplákozás?

Makrobiotikus táplákozás alapjai

Ez a táplálkozási irányzat a távol-keleti országokból „átvett” táplálkozási irányzat. Európában egy másképp kialakult szellemiség miatt, más életmód, ritmus miatt, azonban nehezen lehet ezt teljesen átvenni. Ennek a táplálkozási irányzatnak az alapja filozófiai eredetű, a taoizmus. Minden étel a yin és yang dinamikus erőibe sorolható, melyek értelmezése az ételek mélyebb természetére utal. Az étkezésben is törekedni kell az egyensúly megtartására, így minden étel valamelyik 5 Elemhez köthető, melyeket figyelembe véve, úgy kell a napi táplálkozást összeállítani, hogy az elemek egyensúlyban legyenek.

Fotó: freedigitalphotos

Filozófiai megközelítés

A táplálkozási szokások szoros összefüggésben vannak a keleti orvoslás alapjaival, mely az egyensúlyt és a mértékletességet tartja személyre szabva a legfontosabbnak. Ebben a táplálkozási étrendben a természettel való összhangra kell törekedni. Az ilyenfajta életmód követésével az élet hosszúsága és minősége is megélhető, időben, térben. Igazából a makrobiotikus táplálkozási irányzat összeköti a konyhaművészetet a filozófiával. Fontosnak tartják ebben a táplálkozási irányzatban a jó minőségű, friss, sokszínű alapanyagok használatát, melyeket ha lehet saját vagy ismert környezetünkben mindenki maga termelje.

Alapelvek 

Az ételek lehetőleg az évszaknak megfelelően tartalmazzák a rendelkezésre álló alapanyagokat. Az étkezéseket 10 alapelv alapján állítják elő, pontosabban valósítják meg. Ezekben az ételek minőségén, küllemén kívül, a helyes testtartáson, az ételek alapos megrágásán keresztül, a szilárd és folyékony táplálékok arányán át, még a tálalásra vonatkozóan is meg vannak a szempontok.Hiszen e szerint a táplálkozási felfogás szerint az elfogyasztott ételekből épül fel a test, melyben ha nincs egyensúly, akkor szellemiségünk „útja” nehezen gyakorolható.A nyugati világ táplálkozás és egészség kapcsolatának megközelítése különbözik egymástól.

Milyen alapanyagokat tartalmaz?

Ennek a táplálkozásnak a középpontjában elsősorban gabonák, zöldségek (főtt- és párolt), hüvelyesek és kis mennyiségű állati eredetű fehérjék állnak, bár a makrobiotikus táplálkozás követői között sokszor a húsok, tejtermékek, tojás , cukor sem szerepel az étrendben. Az ételek emészthetősége is fontos, ezért előnybe részesítik a főtt ételeket, hiszen azok jobban emészthetők. Valamint a zöld tea fogyasztását. Legfőbb ételük levesek (marhacsontból, csontos húsokból), melyeket gazdagon fűszereznek, akár gyógynövényekkel és rengeteg zöldséggel töltik meg. Az előnyei ennek a táplálkozási irányzatnak a rostokban gazdag, jól emészthető, nagy ásványianyag-tartalommal, nyomelemekkel és vitaminokban gazdag étkezés. Mely jótékonyan hat az emésztésre, vérkeringésre, anyagcserére. A helyes kiegyensúlyozott étrend segíti a bőr regenerálódását, rugalmasságának megtartását, fiatalosságát.

Makrobiotikus ételekhez alapanyagokat találhat áruházunkban. 

Fotó: freedigitalphotos
 
Fizetési megoldás
Top