Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

A rózsa a virágok királynője - Élettani hatások a sziromtól a csipkebogyóig

„Az önmagát díszítő rózsa a kertnek is díszévé válik.” (Rudolf Steiner)

A növényvilág egyik legismertebb szimbóluma a rózsa, mely az emberi lelket érintő jelképekhez köthető. Azonban a szimbólumoknak a természettudományos tényekhez is kapcsolódniuk kell – így van ez a rózsával is.
Régóta ismert tény, hogy a rózsa termését, sziromleveleit a népi gyógyászatban felhasználták, mint gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vérzéscsillapító hatású növény. A rózsaesszencia a közérzet javítására, a menstruációs panaszok enyhítésére, a fej- és torokfájásra is jótékonyan hat.
 A sziromlevelek kivonatát rovarcsípések, égési sérülések enyhítésére alkalmazzák. 
A kozmetikában fertőtlenítő, sejtösszehúzó, sejtregeneráló hatása miatt kedvelik. 

Nemes és vad

A nemesített rózsa rendkívül fajtagazdag, a nemesítés célja általában az, hogy megsokszorozzák a sziromlevelek számát. 
A vadrózsa (Rosa canina), más néven gyepürózsa vagy csipkerózsa bokrosok, erdőszélek cserjéje. Májustól júniusig virágzik, majd áltermést (csipkebogyó, hecsedli) fejleszt, mely a meghúsosodó, piros vacokból és benne szőrökkel körülvett kemény aszmagokból áll. 

Miért olyan értékes a csipkebogyó?

Hatóanyagát elsősorban a magas C-vitamin, valamint a B₁-, B₂-vitamin, és rutin tartalma adja. Ezen kívül K-, A-vitamin, cukor, alma- és citromsav is megtalálható benne.
Termésének olajában telítetlen zsírsavak találhatók.
Sziromlevelei fenoloidokat, illóolajat, értékes viaszokat tartalmaznak.

A csipkebogyó jótékony hatású az immunrendszerre, a közérzet javítására, erősíti a vérerek falát, fokozza a szervezet védekezőképességét a téli fertőzésekkel szemben. Használják megfázás, nátha, influenza esetén, hörghurut kezelésére, teákban, étrend-kiegészítőkben. Magas gyümölcssav tartalma miatt enyhe hashajtó és vizelethajtó hatású.

Mi a különbség a rózsavíz és a rózsaesszencia között?

Amikor a rózsa virága „megérik”, leszedik, válogatják, majd lepárló üstökben vízgőz-desztillációval feldolgozzák, melyhez igen nagy mennyiségű virág szükséges. Közel 10 000 erős illatú rózsa kell egy kis mennyiségű esszencia elkészítéséhez! ( Egy csepp tiszta rózsa illóolaj 30-50 rózsából állítható elő!)

A rózsavíz, tulajdonképpen az esszencia higított változata.

Hogyan hat a rózsaolaj?

A rózsaolajat krémekbe keverve hasznosítják. A bőrt megtisztítja, nyugtatja, rugalmassá teszi, frissítő, tápláló, serkentő hatású, lassítja a sejtek öregedését. Aromaterápiás területen más olajjal (mandulaolaj) keverve, a bőrbe masszírozva nyugtatóan hat.

Elsősorban a damaszkuszi rózsa sziromleveleiből nyerik ki vízgőz-desztillációval azt a párlatot, mely a bőrre hidratáló, antioxidáns, feszesítő, nyugtató hatású. 
Újabb kutatások pedig azt feltételezik, hogy a sziromlevelekben található anyagok kedvezően hatnak szív- és érrendszeri, valamint cukorbetegség esetén is. 

Rózsás helyek Magyarországon

Ma hazánkban Budatétényben folynak kísérletek a megváltozott rózsakultúra új igényeihez igazodva. Az ott található rózsakert, Rozarium, mindenki számára látogatható, közel 1200 beazonosított rózsafajta tekinthető meg.

Szőreg (Csongrád megyében Szegedhez közel) környékén, eredetvédelmi oltalom alatt álló területen, mintegy 4,5-5 millió rózsatövet nevelnek. A védelem nem a virágfajtákra vonatkozik, hanem a rózsatőtermesztés technológiájára. A szőregi rózsatő hungarikumnak számít.

 Fotó: Amar Saleem/stocksnap.io

 
Fizetési megoldás
Top