Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Mi a hialuronsav?

Hogyan épül fel a hialuronsav?

Ezek az ismétlődő diszacharid egységekből felépülő poliszacharidok (glikánok), más fehérjékkel együtt, a kötőszöveti sejteket körülvevő, fehérjékből és szénhidrátokból álló hálózat összetevői. A GAG láncok (glikózaminoglikánok, lásd porc, ízületek cikket), akár 50.000-100.000 egységből is állhatnak. A hialuronsavnál az egyik komponens N-acetil-glükózamin, a másik a glükoronsav, ez az egyetlen olyan GAG, mely szabad formában fordul elő. A hialuronsavhoz proteoglikánok kapcsolódnak (vagyis egy központi fehérjéhez GAG láncok kapcsolódnak), így hálózatokat, aggregátumokat alkotnak, melyek kiemelt szerepet töltenek be a porcszövetekben.
Az ízület és az ízületi folyadék egyik fő alkotóeleme, az elnevezése is innen ered hyalos, vagyis üveg, mely utal arra, hogy oldatot alkotva átlátszó. Ez biztosítja a rugalmasságot a porcok, inak számára is.
A glikózaminoglikánok közé tartoznak még:
-kondroitin-szulfát, mely a porcok, inak, kötőszöveti szalagok, érfal rugalmasságát biztosítja főképp.
-dermatán-szulfát, mely a bőr rugalmasságát biztosítja leginkább.
-keratán-szulfát, mely a keratin is tartalmazó részekben (haj, szőrszálak, szaru, bőr elszarusodó felhámjában) található meg.
Hol fordul elő hialuronsav?
A sejtek és szövetek közötti térben van jelen gyakorlatilag mindenhol. Kiemelkedő mennyiségben a bőrben (53%), izmokban, csontokban (35%) és az ízületi folyadékban, vérben, köldökzsinórban, nyirokban.
Az emberi bőr középső rétegében, az irhában (dermis) található meg. Mely kollagént, rostokat és szövetközti anyagokat tartalmaz. 

Az ízületi folyadék és porcok fő alkotója. Ha synoviális folyadékban(ízületi nedv) csökken a mennyisége, akkor megváltozik az ízületi felszínek védelme.

Mi a jelentősége a hialuronsav felépítésének?

A hialuronsavak vizes közegben már alacsony koncentrációban is magas viszkozitást mutatnak. (úgy tudjuk a legkönnyebben elképzelni, mintha a mézre gondolnánk.) Általában elmondható, hogy magas viszkozitású oldatok, folyadékok megvédik a felületeket és segítik azok egymáson történő elmozdulását.
Ennek köszönhetően az ízületeknél, azok síkosítását biztosítják, felelősek az ízületek nedvesítéséért, ütődés felfogó tulajdonságát segítik az ízületeknek, tompítja a hirtelen ért hatásokkal szemben az ízületeket (mintha kipárnázná azokat). Serkentik a porcsejtek képződését. 
Így, ha leginkább reggelenként ízületeink recsegnek-ropognak, fájdalmasan indulnak be, a hialuronsavak csökkenthetik ezeket a fájdalmakat, merevséget.
Fontos, hogy a porcok nem képesek regenerálódni, ezért érdemes odafigyelni a megóvásukra.
Azt is mondják ezekért a tulajdonságaiért, hogy viszko-elasztikus közegben találhatók meg a hialuronsavak, melyek a sejtek és szövetek közti tereket töltik ki.
A szerkezetének köszönhetően nagy a vízmegkötő képessége, a kollagént hidratált állapotban tartja.
Fontos szerepe van így a vízháztartás szabályozásában a bőrben illetve a környezeti nedvesség felvételében és továbbításában, ahol olyan felületek lehetnek, melyek a kiszáradásnak vannak kitéve. (pl. a szem)
Védőréteget képezhet a szervezet belső felszínein is, szájüregben, orrban, húgyhólyag, méh nyálkahártyáin.
A magzati szöveteknek igen magas a hialuronsav tartalma, ennek köszönhetően nyom nélkül gyógyulnak a sérülések, sebek a magzatoknál.
A kor előrehaladtával azonban a hialuronsav tartalma a bőrben fokozatosan csökken. Hiszen a hialuronsav fokozza a bőr rugalmasságát, teltségét, puhaságát. A ráncok, bőrhibák eltűntetésében, csökkentésében segítenek. Gyakorlatilag a bőr kollagén és elasztikus rostjai közötti teret feltölti, így biztosítja a nagyobb rugalmasságot a bőrnek.
Egyéb jótékony hatásai is vannak: fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, valamint porcvédő.

Hol használható a hialuronsav?

Milyen területeken alkalmazzák a hialuronsavat?
Kozmetológiában, bőrgyógyászatban, szépségiparban. Hidratálás, ráncfeltöltés, bőr állagjavítása, bőr regenerálódása miatt. Mint „bőrfiatalító”-szer, az egészségesebb, feszesebb, rugalmasabb bőr kinézésére.
Gyógyászatban, sebészetben, műtéti összenövések elkerülése miatt.
Szemészetben, szemsebészetben, akár a száraz szem elkerülése miatt.
Fül-orr-gégészetben, az orrnyálkahártya nedvesítésére is.
Ízületi betegségeknél, reumatológiában, ortopédiában, sportorvoslásnál, elsősorban ízületi folyadék pótlására, porckopásoknál, szövetbarát implantátumok alkalmazására.
Fogászatban, fogínygyulladásoknál.
Akut, krónikus sebek kezelésénél, égési, hámsérüléseknél, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító.

Urológiában, valamint a hüvelynyálkahártya kezelésénél.

Miből vonják ki a hialuronsavat? Honnan származik a hialuronsav?

Olyan szöveteket használnak fel, melyeknek magas a hialuronsav tartalma. Ilyen pl. a kakas taréj. Ma már többségében azonban élesztőből erjesztési folyamatokkal állítanak elő hialuronsavat.

Mi segíti a hialuronsav hatásait?

A magnézium és a cink növeli a hilauronsav felszívódását. Cink jelenlétében fokozott sebgyógyulás, fokozott, gyulladáscsökkentő hatás figyelhető meg. (cink-hialuronat készítmények)

 
Fizetési megoldás
Top