Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Mik a flavonoidok?

Növényi eredetű természetes anyagok egyik csoportjára, mint gyűjtőfogalom használjuk ezt a megnevezést. Ide tartoznak a flavonoidvázas-, neoflavonoidvázas-, izofalvonoidvázas- vegyületek, valamint minden olyan természetes anyag, mely az O-heterociklusos szerkezeti részt tartalmazzák.
Jelenlétük valamennyi növényi szervben megtalálható, kimutatható, de leginkább a fiatal növényi részekben, rügyekben, friss hajtásokban, virágokban, termésekben fordulnak elő.
Az elnevezésük is erre utal, (falvus (lat.) jelentése sárgás) a primulák (kankalinfélék) szárán, levelén található sárgás bevonatú anyagról kapták a nevüket. (flavon)
A természetből kimutatható flavonoidok óriási nagy számban fordulnak elő, mert az azonos alapvegyületből sok származékuk vezethető le. Molekulaszerkezetük változatossága a kémiai szerkezetükre vezethető vissza, vagyis az alapvázra (kromán), mely sokféleképpen módosulhat.
Jelentősebb vegyületek:
-kumarin és származékai. Ezeket a dohányipar, illatszeripar hasznosítja, valamint gyógyászati célokra is felhasználják. Igen erős véralvadásgátló és antibakteriális hatásuk van.

Mi az élettani hatása a flavonoidoknak?

Biológiai jelentőségük, szerepük változatos, bonyolult. Valószínűsíthető, hogy az emésztési folyamatokhoz kötött a hatás.
Igen erős az antioxidáns, antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatásuk, hiszen molekuláris szinten szólhatnak bele az enzimrendszerek működésébe.
Kimutatható, hogy növényeknél hatékony védelmet nyújtanak az erős UV-sugárzással szemben (sejtkárosító hatás ellen), illetve ezek a vegyületek a felelősek a külső fertőzések elleni védekezésben is. (fitoalexinek)
Természetes színezőanyagok (antocianidinek), és illatanyagok. 
A flavonoidok gyógyászati jelentősége Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik, aki a kísérletei során mutatott rá, hogy a citromléből elkülönített sárgás kristályos anyag hatással volt az erek sérülékenységére, áteresztőképességére. Ez az anyag, azonban nem egységes (heszperedin és eriodiktiol keverék). A későbbiekben P-vitaminként nevezték, vagy más néven citrin, rutin. (P-vitamin elnevezése a permeabilitásából ered-áteresztőképesség-). Élettani hatása a C-vitamintól nem választható szét.
Ezt a tulajdonságát az antioxidáns tulajdonságának köszönheti, mert, mint szabadgyökfogók a sejtmembrán felépítésben résztvevő többszörösen telítetlen zsírsavakat segítik. Így ügyelnek a sejtmembrán épségére.
Ezek az erős antioxidáns flavonoidok a legtöbb növényi táplálékban megtalálhatók. Megfigyelések igazolják, hogy azokon a helyeken ahol sok és rendszeres a napi C-vitamin és flavonoid tartalmú táplálék fogyasztása, ritkább a koszorúér megbetegedés. (pl. francia paradoxon, ahol nagy a vörösbor és saláta fogyasztás.)
Az E-vitamin (tokoferol) is szerkezetét tekintve krománszármazék. Hiánya izomsorvadást, vérszegénységet, meddőséget okozhat. Igen erős antioxidáns hatású. Kiemelkedő a máriatövisben (Silybum marianum) található szilibin, mely főként a máj-sejtregenerációban hatékony.
Vizsgálatokkkal kimutatható az izoflavonok gyenge hatása (ösztrogénhatása) a klímaxos-panaszok enyhítésére.
 Ezeken kívül még, kedvezően befolyásolják a csontszövet kalciumtartalmának időbeni változását. (csontritkulás elleni hatóanyag)

Milyen élelmiszerek tartalmaznak flavonoidokat nagy mennyiségben?

Rendszeresen, változatos növényi élelmiszerekekkel kellő mennyiségű flavonoidot tudunk a szervezetünkbe juttatni. Kiemelkedő mennyiségben a hagymafélékben, zellerben, fehérrépában, spenótban, eperben, áfonyában, dióban találhatók. 

 
Fizetési megoldás
Top