Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

Hogyan méregtelenítsük szervezetünket

Szabaduljon meg a méreganyagoktól!

Divatos téma, sokszor hallott kifejezés a szervezet méregtelenítése, érdemes hát körbejárni a témát, néhány alapvető dolgot megismerni.

Miért fontos a méregtelenítés?

Modern korunk rohanó életmódja, a gyors étkezések trendje, a mindenféle adalékkal felturbózott félkészételek fogyasztása, a nassolás túlterheli szervezetünket, nagy mennyiségű méreganyag halmozódik fel elsősorban az emésztőrendszerben. A rovarirtókkal, növényvédőszerekkel kezelt alapanyagok, a szennyezett levegő, a vegyipari, háztartási és kozmetikai készítmények mind megterhelőek szervezetünk számára. A testünkbe került méreganyagok a napi anyagcsere folyamán elvileg távoznak is, ám ezt az öntisztító folyamatot nem árt időnként megtámogatni.

Ha a vastagbél időközönkénti megtisztítása nem történik meg, nem szívódnak fel megfelelően a hasznos tápanyagok sem, többek között székrekedés, puffadás, gázképződés, Irritábilis Bélszindróma, rossz lehelet, fejfájás, látszólag indokolatlan fáradtság, súlygyarapodás léphet fel. Vastagbéltisztító programok széles palettája kapható kereskedelmi forgalomban, azonban mindenkit óva intünk attól, hogy ellenőrizetlen forrásból, reklámoknak bedőlve, pár napos agresszív kúrát választva várja a „csodát”. A méregdrága, divatból vásárolt étrendkiegészítők, kúrák kétségtelen előnye, hogy egyszerűek, semmiből nem tart egy-két kapszulát, tablettát lenyelni, de nem mindig hatásosak, sőt, akár veszélyt is jelenthetnek az egészségre!

A salaktalanító kúrák sokfélék lehetnek, a legszélsőségesebb megoldás a léböjt. Ennek során szilárd táplálék nem kerül a szervezetbe, csakis vizet, gyógyteákat, zöldség- és gyümölcsleveket fogyaszt a páciens. Hatására felgyorsulnak az anyagcsere-folyamatok, erősödik az immunrendszer, nagymértékben tehermentesül a szervezet. Ezt azonban drasztikussága miatt 1-2 napnál tovább nem tanácsos folytatni, ennél hosszabb vállalásnál mindenképpen javasolt szakember felügyelete!

Hogyan méregtelenítsünk kíméletesen, ugyanakkor hatékonyan?

Mi hát a megoldás, amely biztonságos tisztítást kínál?

•    A rövid távú, drasztikus kúrák felesleges megterhelést jelentenek még az egészséges szervezetnek is, így helyettük inkább a mérsékelt méregtelenítő étrendek ajánlottak. Tápláló, ugyanakkor könnyen emészthető ételek, sok-sok zöldség és gyümölcs, valamint bőséges folyadék (leginkább tiszta víz, de gyógy- és gyümölcsteák is lehetnek, természetesen cukor nélkül) fogyasztása elengedhetetlen.

•    Méregtelenítés alatt nem ajánlott a hús, a tej és tejtermékek, a búza, a cukor fogyasztása, valamint kerülendők az alkohol- és a koffeintartalmú italok.

•    Lehetőség szerint bio élelmiszereket vásároljunk és magunk készítsük ételeinket a friss alapanyagokból, kerülve ezzel a gyors- és félkész ételek adalékanyagait, a mesterséges ízfokozókat és tartósítószereket.

•    Méregtelenítő tea készítéséhez ajánlott a zöldtea, csalán, máriatövis, pitypang. Ezek ugyan természetes alapanyagok, de túlzott fogyasztásuk hasmenést okozhat, valamit allergiás reakciókat válthat ki. A türelem fontos, hosszú évek nyomait/lerakódásait nem tüntethetjük el néhány nap alatt!

•    Étkezzünk kényelmesen, rágjuk meg alaposan az ételt, ezzel is elősegítve az emésztést!

•    Fontos a mértékletesség, nem kell mindig jóllakni!

A táplálkozáson túl sokféle, külsőleg alkalmazott praktika is segítségünkre lehet szervezetünk megtisztításában.  Néhány népszerű és hatásos módszer, a teljesség igénye nélkül:

•    Testmozgás során felgyorsul a keringés, több friss oxigénnel telített vér áramlik a szövetekhez, melynek következtében a sejtek gyorsabban regenerálódnak, megújulnak. Rendszeresen végezve egy sor kedvező folyamat indul el a szervezetben.

•    A szaunázás felgyorsítja a keringést és az anyagcserét, beindítja a nyirokrendszert. Az izzadás során távoznak a szervezetben felgyülemlett savak és méreganyagok.  Ráadásul testet-lelket pihentető módszerről beszélünk, ezért, ha van rá lehetőség, mindenképpen érdemes élni vele.

•    Méregtelenítő fürdőkúra otthon? Igen! Támogathatjuk a szervezet öntisztító folyamatait, a keserűsós fürdő elősegíti a méreganyagok bőrön keresztül történő távozását,  szódabikarbónával a pólusokat tágíthatjuk. Keserűsóból eleinte egy csészényi mennyiséget adjunk a forró fürdővízhez (amilyen magas hőmérsékletet még tolerálni tudunk). Ezt a további alkalmakkor fokozatosan 4 csészéig emelhetjük. Egy másik, kedvelt változat szerint 300 g keserűsó + 100 g tengeri só kerüljön a vízbe. Szódabikarbónás fürdő készítéséhez 3 evőkanálnyi mennyiséget keverjünk a fürdővízbe. A kúra kezdetekor 5-10 percet tartózkodjunk a vízben, későbbiekben – szintén betartva a fokozatosságot - max 30 percre emeljük. Pótoljuk a folyadékot a relaxáló fürdés közben is, legalább fél liternyi vizet igyunk. Fürdés előtt és után is ajánlott a zuhanyozás: előtte a szennyeződések, különféle kozmetikai kemikáliák, utána a távozó méreganyagok eltávolítására.  

Ne feledje, a cél az, hogy hosszú távon is megtartható változásokat eszközöljön életében, amely aktiválja a szervezet öngyógyító folyamatait!

Mikor ne fogjunk bele salaktalanítani? 

Végezetül egy fontos tudnivalóra hívjuk fel a figyelmet: bizonyos betegségek, állapotok fennállásakor nem ajánlott salaktalanító kúrába belefogni! Lássuk, mikor nem javasolt méregteleníteni? Ne fogjunk bele legyengült immunrendszer esetén, diabétesz, veseproblémák, szívelégtelenség, bizonyos pszichiátriai problémák fennállásakor, és tilos terhesség, szoptatás alatt is!


 
Fizetési megoldás
Top