Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Mi az az alga?

Az algák vagy más néven moszatok egyszerű felépítésű (testük nem tagolódik valódi gyökérre, szárra, levélre), ősi típusú élőlények. Lehetnek egy- vagy többsejtűek. Belőlük származtatható a növény és állatvilág, mintegy elágazási pontot képeznek. Felosztásuknál a sejtfelépítésüket, színanyagukat, tartalék tápanyagaikat és szaporodás módjukat veszik figyelembe.

Élettereik lehetnek tengerek, édesvízek, szárazföld, talaj, levegő, sziklák, falak, fakérgek, hó. A vízekben rész-életterekben fordulhatnak elő, mint a víz felszínén hártyában, lebegve, sekélyebb vízfenéken, kövek alatt, élőbevonatként.

Mi a jelentőségük az algáknak?

-légkör képződésben,valamint nyersanyagok keletkezésében vesznek részt,

-a talaj temékenységének megtartásában van fontos szerepük,

-indikátorok vagyis a vízszennyezésre egyes fajok elszaporodása vagy eltűnése jellemző,

-szerves anyagok termelését biztosítják a vizekben,

-a víztisztításban hasznosíthatók,

-élelmiszer-és takarmány- alapanyagok. Algakészítmények kaphatóak nálunk is.

Miért lehetnek táplálékkiegészítők az algák? Miért érdemes fogyasztani a Spirulina algákat? Milyen hatással vannak az emberi szervezetre az algák?

Egyes fajoknak magas a Nitrogéntartalma (65%), ilyen a Spirulina (Arthrospira új elnevezés) nemzetségbe tartozó fajok nagy része. Különleges és magas ásványi anyag tartalma és az esszenciális aminosavak összetétele miatt kedvelt étrend-kiegészítő, a Spirulina platensis.

Segíti és javítja azemésztést, anyagcserét, mivel lúgosító hatásúak.

Antioxidáns hatású, tehát erősíti az immunrendszert.

A magas ásványi anyag (nyomelemek) tartalma (béta-karotin, A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, D-vitamin, B12-vitamin, mangán, magnézium, vas, cink ) miatt a fáradékonyságot csökkenti, segíti a megfázásos betegségek gyógyulását, javítja, „frissíti” abőrt.

Algák csoportosítása 

A cianobaktériumok (kékalgák) a biotechnológia számára jelentős szervezetek, mert toxikus hatásúak, baktérium- és gombaölő vegyületeket és fitohormonokat (növekedést szabályozó anyagok) tartalmaznak.

A zöldmoszatok közétartozó Chlorella nemzetség tagjainál szintén magas a fehérje- és ásványi anyag- tartalom, de itt még kiemelkedő egy bizonyos növekedési faktor (fitohormonok) jelenléte is,mely a daganatok növekedésének lassításában vesz részt, így hatással van az immunrendszer erősítésében.

Úgy, mint a Spirulina algáknál, ezek is tartalmaznak omega-3-zsírsavat,ennek köszönhetően gyulladáscsökkentő szerepük is jelentős.

Klorofill tartalma miatt fertőtlenítő, valamint méregtelenítő hatású is. (kiemelkedik a nehézfém megkötő képessége.)

A vörösmoszatok közé tartozó Lithotamnium calcareum magas kalciumtartalmával és magnézium-tartalmával a csontok és ízületek megerősítésében hatékony. Más vörösmoszat fajokból (Gelidium,Gracilaria) készül a mikrobiológiában használt táptalaj az agar-agar. A Porphyridium nemzetségben található fajokból, a magas poliszacharid tartalom miatt, az élelmiszergyártásban zselatinizáló anyagokként használják, illetve a fikobilin tartalom miatt természetes színezőanyagok lehetnek. Az arachidonsav tartalmuk miatt, az emberi táplálkozás nélkülözhetetlen alkotói.

A barnamoszatok a vörösmoszatok mellett, igen bonyolult szerveződésű algák. Sejtfalukat egy alginát nevezetű anyag alkotja, ez az alginsav kalcium-, magnézium, nátriumsója. Kolloidális tulajdonsága miatt adalékanyagként hasznosítják, fogkrémeknél, fagylaltoknál,orvosságos kapszuláknál. Az ide tartozó algák képezik az alga-biotechnológia alapjait. A barnamoszatokhoz tartozó Laminaria fajok, másnéven kelp, feltehetően csökkentik a vér koleszterinszintjét, mely jó hatással van, -javítja-, a női nemi hormonok (ösztrogén) termelődési szintjére, így a menstruációs ciklusra. Japánban kombu néven ismerik, mint „zöldséget”. Magas jód tartalma miatt pajzsmirigy betegségben szenvedőknek ajánlott. Az ízületi gyulladásos megbetegedéseknél enyhíti a tüneteket. (ismertebb fajaik az Ascophyllumnodosum, Laminaria pyrifera, Fucus vesiculosus)

 
Fizetési megoldás
Top