Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Mi az Aloe Vera vagy orvosi aloe?

Az Aloe Vera növény az Aloe nemzetséghez tartozik (Liliaceae családba), melyhez számos sokféle, mintegy 500 tag tartozik. Ezek megjelenésük, életmódjuk alapján különbözőek, gazdag, nagy fajgazdagságú csoportról van szó.
Nevének jelentése egy elképzelés alapján az arab „alloeh” szóból származhat, mely fényes, keserűt jelent, ez utal a leveléből préseléssel kinyerhető nedvre. 

Az Aloe Vera növény és az Aloe barbadensis növény ugyanaz, az utóbbi elnevezés egy amerikai Miller nevezetű botanikustól származik. (Az Aloe Vera nevet Linné adta, mint „igazi Aloe”.)

A növény gyógyító, jótékony hatását már az ókorban is ismerték. Képi és írásos emlékek maradtak fent a növény felhasználásáról, mint pl. i.e. 2000-ben az asszírok már említik az Aloe Vera használatát, de az ókori egyiptomiak és később a felfedezések korában, Kolombusz is említést tesz a növény gyógyító hatásáról.
Elsősorban kozmetikumként, bőrápolásra, nap leégésére a bőr frissítésére használták, illetve a sebgyógyításra, fertőzésekre.
A növény szárazságtűrő, pozsgás növény, őshazája Afrika száraz éghajlatú területein él meg, de ma már a mediterrán vidékeken is termesztik. Levelei 50-60cm hosszúságúak, 8-10cm szélesek, csúcsán elkeskenyedő, szélein  a bőrszövetből képződött tüskékkel. Általában 4-5 évesen tudják csak hasznosítani, mert előtte még magas a levél méregtartalma, illetve a hatóanyagok ekkorra jelennek meg olyan mennyiségben, hogy jelentős hatással bírjanak. Egy éven belül többször is lehet egy növény leveleit leszedni és hasznosítani. Maga a növény 10-12 évig él.
A levél szerkezetének felépítése igen sajátságos, kívülről egy zöld színű külső védőréteg borítja, mely emberi fogyasztásra nem alkalmas, ez 15 sejtsorból áll, ez a héj egy magas aloin tartamú nedvet termel, mely az állatok elleni védekezésében segíti a növényt.
Ezt követi egy nyálkaszerű réteg, mely termeli az Aloe Vera gélt. Ez adja a növény jelentőségét, hiszen igen magas a poliszacharid tartalma és az esszenciális aminosavtartalma. A levélben ezek nyálkatartó sejtekben raktározódnak, a levél egy óriási vízraktárként viselkedik, hiszen a nyálka, nedv rengeteg vizet tud megkötni. Tehát 98,5%-ban vizet tartalmaz a növény, így mindössze 1,5% körül tartalmazza a „hasznos” anyagokat (szilárd anyagtartalom). Fontos megjegyezni, hogy a komponensek együttes hatása fejti ki az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását.

Hogyan hasznosítják az Aloe Vera-t?

Mind külsőleg, krémként, gélként, mind belsőleg porként, italként, étrend-kiegészítőként használják.
A kozmetikaiparban, gyógyszeriparban és a hagyományos orvoslásban használják. (pl. az aloin tartalmát hashajtóként, parazitaölőként)

Milyen összetevői vannak az Aloe Vera-nak?

Több, mint 100 komponense van, (200-300 komponensből állhat), melyből aktív anyagként 70-75 alkotót azonosítottak, vízben és zsírban oldódó alkotórészek egyaránt megtalálhatók.
Kiemelt összetevői: a fehérjéket felépítő aminosavak, zsírok, szterolok, hormonok, vitaminok, szénhidrátok, (egyszerű és összetett cukrok), ásványi anyagok és enzimek.(példaként a vitamintartalma:A-vitamin, C-vitamin, B₁-vitamin, B₂-vitamin, B₃-vitamin, B₆-vitamin, B₉-vitamin, B₁₂-vitamin, E-vitamin;ásványi anyagok: pl.kalcium, foszfor, vas, kálium, magnézium, réz, cink)
Természetesen figyelembe kell venni a termesztési körülményeket, a feldolgozási módokat, hiszen ezek eltérő mennyiségű összetevőket jelenthetnek a növények között.
Melyek a kiemelt ismert komponensek?
Ilyen alkotó lehet: acemannán, alprogén, C-glükozil-kromon, magnézium-laktát, szalicilsav.

Hogyan hat az Aloe Vera az emberi szervezetre?

Jelenleg tudományos, hiteles eredmények a sebgyógyulásra, a bőr hidratálására és regenerációjára vonatkoznak.
Tanulmányok és újabb kutatások folynak az Aloe Vera gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásáról, valamint a baktérium-, vírus- és gombaölő tulajdonságára vonatkozóan. Kiemelt jelentőséget fordítanak a daganatellenes tulajdonságára.
Tehát az Aloe Vera hatásai lehetnek:
-sebgyógyulásra, égési sérülésekre, sebekre, horzsolásokra,
-bőr hidratálására, ekcémára,
-bőr öregedési folyamatainak lassítására, regenerációjára,
-fertőtlenítőhatás (antiszeptikus),
-daganatellenes hatása,
-baktérium-, gomba- és vírusölő,
-erős antioxidáns,
-csípésekre,
-immunerősítő,
-méregtelenít, emésztést javíthat.
Kiemelt, bizonyított hatása van a sebgyógyulásban, hiszen serkenti a sejtek működését, lokálisan fokozza a vérkeringést, így az oxigénellátást és hozzájárul a bőrben található „sebgyógyító” anyagok termelésének serkentéséhez. (keratinocyták, fibroblasztok termelésének serkentése)
A bőr hidratálásában is jelentős szerepe van, hiszen fokozza a termelését azoknak az anyagoknak, melyek a bőrünk vízmegkötő képességéért felelősek.(hialuronsav, dermatán-szulfát)

Az Aloe Vera újabb kutatásai?

Egy magyar kutatócsoport (a Debreceni Orvostudományi Egyetemen) is vizsgálja a növény gyulladáscsökkentő hatását, amelynek kapcsán nemzetközi tanulmányt is megjelentettek. A vizsgálatok a gyulladási folyamatok szabályozására vonatkoztak. Az adott körülmények között folytatott kutatás, egyértelműen kimutatta a növény gyulladáscsökkentő hatását, ez igaz a kutatócsoport által vizsgált gyulladásos folyamatra.
Más szakértői csoportok vizsgálták az Aloe Vera-t, mint étrend-kiegészítőben szereplő alkotóelemet, illetve azok aloin tartalmának vonatkozó értékek emelésének lehetőségeit. Azonban a vizsgálatok alapján továbbra sem javasolt az alointartalom határértékeinek emelése. A gél használható, ha az alointartalom kevesebb, mint 0,1mg/kg a késztermékre vonatkozóan. (alkoholos italokra más rendelet vonatkozik az alointartalomra nézve)

 
Fizetési megoldás
Top