Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

Mi a Kudzu? Hatékony támasz a leszokásban!

Mire jó a kudzu? Mi a kudzu kivonat?

Ez a kúszónövény elsősorban Japán déli részén fordul elő, de Kína hegyvidékein (DK-i) is megtalálható. Pueraria lobata vagy japán megnevezésében kudzu, -kínai neve  ge-gen-már régóta ismert gyógynövény, a hagyományos kínai orvoslásban számos betegségnél ajánlják, mint láz, gyomorfájdalmak, fejfájás, fülzúgás, hasmenés vagy akár másnaposság ellen. Manapság is Kínában fontos gyógynövényként használják.

Amerikába dísznövényként került, később azonban gyors, agresszív elterjedése miatt gyomnövényként irtásra „ítélték”. (Naponta akár 30cm-t is képes nőni.) A gyökere (rhizóma) azonban egyre népszerűbb kezd lenni, mint gyógynövény rész.

Mire használható a kudzu?

Feltételezések szerint, melyeket kutatások is alátámasztanak, segítheti az emésztési panaszok enyhítését, szerepe lehet a nikotin- és alkoholfüggőség elleni harcban. Gazdag izoflavonokban, melyek között gyulladáscsökkentő, mikróbaellenes hatású, valamint idegrendszer működését szabályozó is található (az ingerületátvivő anyagok szabályozásában lehet szerepe, így szerotonin, glutamat, GABA anyagok működésére van befolyással). Ilyenek  a daidzein, genistein, daidzin , puerarin. Ezeken kívül közel 22 vegyületet tudtak még kimutatni, melyek a kudzu gyökérben találhatók. Összességében elmondható, hogy a kudzu igen gazdag izoflavonokban, flavonoidokban, glikozidokban. Kudzu tartalmú étrend-kiegészítő kapható nálunk is.

Fotó: morguefile

Mik a kudzu jótékony hatásai?

Bizonyítottan hatásos migrén és erős fejfájás esetén.
Hatékonyan segít az alkoholok semlegesítésében, felgyorsítja az alkohol lebontási folyamatait, valamint csökkenti az alkohol okozta szorongási tüneteket. Enyhíti a másnaposság tüneteit.
Kutatások folynak a stroke kezelésében való szerepéről is, ahol a stroke után fellépő depresszió javításában lehet jótékony hatása.
Vizsgálatok vannak arra nézve is, hogy a kudzu gyökér kivonat hatással lehet a szív- és érrendszer működésére is. Leginkább a szívizom elégtelen vérellátásában, valamint az artériás keringés rossz működésében fejti ki védekező, jótékony hatását, ezt a betegséget leginkább a koszorúerek (koszorúér artériák) betegsége okozhatja. (puerarin és daidzein a két vizsgált vegyület)
Hatása megfigyelhető még, mint lázcsillapító, mint antioxidáns, szerepe lehet az alacsony vércukorszint kezelésében és a koleszterinszint szabályozásában is, valamint a magas vérnyomás csökkentésében.
A menopauza-nál, a változókorral járó kellemetlen, tünetek enyhítésére is hatással van, az érzelmi labilitás, rossz közérzet javításában is segíthet. (Hiszen az egyik vegyülete (daidzein) hasonló, bár gyengébb hatású, mint az ösztrogén hormoncsoport hatása.)
A gyökerén kívül a levelei és a virágai is gazdagok antioxidánsokban. Virágait késő nyáron szedik és árnyékos helyen szárítják. A virág kivonata kifejezetten jól segíti a másnapossággal járó tünetek enyhítését, hatékony, mint másnapossági ellenszer. A magas izoflavon-tartalma miatt hasonló hatású, mint a gyökér-kivonat.
Jelenleg nincsenek pontos adatok és tapasztalatok még a kudzu mennyiségének hatásos fogyasztásáról, ezért minden esetben mielőtt elkezdi használni a kudzu gyökér kivonatot, terméket beszéljen orvosával vagy egy gyógynövény szakértővel.

 
Fizetési megoldás
Top