A vitaminok az emberi szervezet megújításában, az energiaforgalom- és anyagcsere-szabályozásában vesznek részt, de energiát nem szolgáltatnak. Testünknek ezekre a természetes szerves vegyületekre is szüksége van kis mennyiségben.
Hatásuk azon alapul, hogy az életfolyamatokban milyen módon kapcsolódnak be: katalitikus vagy fehérje természetű enzimekhez kötve vagy szabályzó részként. A legtöbb vitamin állati és növényi eredetű táplálékkal, élelmiszereken keresztül jut be a szervezetünkbe, de vannak olyan vitaminok, amelyek az emberi szervezetben élő (bélcsatornában) mikroorganizmusok segítségével alakulnak ki.
Mitől függ a napi vitaminszükséglet?
Függ a kortól, a napi munka jellegétől, az egészségi állapottól. A vitamin szükséglet általában az élet első hat hónapja után nő meg. Fontos tudnunk, hogy rengeteg táblázat mutatja számunkra a napi ajánlott mennyiségeket, de az ajánlások között jelentős különbségek vannak a javasolt mennyiségekben, ezért érdemes átlagolni a számításoknál.
Nagyszámú vizsgálat bizonyítja, hogy a tej tartalmazza a fejlődéshez szükséges vitaminok nagy részét, tévhit azonban, hogy a szója alapú italokkal is pótolható minden, ezek ugyanis nem tartalmazzák a B12-vitamint, valamint a B2-vitamin tartalmuk is kevesebb.
Miért van szükség vitaminokra?
Az idegrendszer optimális működéséhez, a megfelelő bélflóra egyensúlyának megtartásához, valamint a fogyókúrák alatt a szervezetben fellépő változások segítéséhez megfelelő mennyiségű vitaminokra van szükség.
Vitaminok csoportosítása
A vitaminok oldhatóságuk alapján két nagy csoportot alkotnak, eszerint az egyik csoportba a zsírban oldódó vitaminok
- A-vitamin,
- D-vitamin,
- E-vitamin,
- K-vitaminok
a másik csoportba vízben oldódó vitaminok
- B-vitaminok
- B1-vitamin (aneurin, tiamin),
- B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin),
- B3-vitamin, (Niacin,nikotinsav-amid),
- B5-vitamin (Pantoténsav),
- B6-vitamin (piridoxin, adermin),
- B9-vitamin (Folsav),
- B10-vitamin (pteroilmonoglutaminsav-folsav),
- B12-vitamin (kobolamin, antiperniciózafaktor),
- B15(pangámsav),
- H-vitamin(Biotin) ,
- C-vitamin (aszkorbinsav)
- M-vitamin,
- U-vitamin (faktor)
tartoznak.
Provitaminoknak nevezzük azokat a biológiai aktivitás nélküli vegyületeket, melyek vitaminokká képesek alakulni szervezetünkben.
Túladagolható-e a vitaminok szedése?
Leginkább a zsírban oldódó vitaminok többszörös túladagolása vezethet hipervitaminózushoz, mely kóros tünetekkel járhat.
Előfordulhat vitaminhiányos(hipovitaminózus) állapot is, ekkor a táplálékból valamelyik vitamin hosszabb ideig hiányzik, mely szintén betegségekhez vezethet.
A zsíroldható vitaminokat a szervezet képes tárolni, ezért leginkább túladagolásuk fordulhat elő. Az ide sorolható vitaminok élettani hatását ismerjük már, de a sejtekben kifejtett biológiai hatásuk nem minden részleteiben tisztázott.
A vízoldható vitaminok közül a B-vitaminról kiderült, hogy ez az anyag nem egységes, hanem biológiailag aktív részek elegye. Ezért jelöljük különszámindexszel ezeket.
A vízben oldódó vitaminok feleslegét a szervezet kiüríti, nem raktározódnak, ezért naponta fel kell vennünk a táplálékkal. Hiánytüneteik gyorsan lépnek fel, nincsenek provitaminjaik, túlzott fogyasztásuk azonban nem ajánlott, hiszen ezek is okozhatnak betegségeket. (pl. C-vitaminnál, az aszkorbinsav oxálsavformában ürül ki a vizelettel, mely vegyület a vesekő egyik alapja.)
Milyen tünetekkel jár a vitaminhiány vagy esetleg a vitaminok túladagolása?
Emésztési zavarokkal, fáradékonysággal, gyulladásos betegségek gyakoriságával, fertőzésekre való hajlam növekedésével, bőrelváltozásokkal (pl. a bőr besárgul A-vitamin túladagolásánál), vesekő kialakulásával (C-vitamin túladagolásánál), fogíny betegségekkel, látási problémákkal.
De nehezen diagnosztizálható, állapítható meg a tipikus vitaminhiányos vagy túlzott mennyisége által kialakult betegség, hiszen ezeknek a vegyületeknek a bonyolult kémiai szerkezetük, kapcsolódási formái miatt, más a vitaminokhoz hasonló szerkezetű vegyületek (antivitaminok) is bekapcsolódhatnak az enzimrendszerek működésébe, így az alap probléma lassan tárható fel.
Leginkább azonban az egyoldalú táplálkozás következtében van szükség étrend-kiegészítőként különféle vitaminokra.
A vitaminok felvételének optimális módja, a friss zöldségek és gyümölcsök,valamint a gyógy- és fűszernövények fogyasztása, akár kiegészítve gyógynövényteákkal.
Mi okozhat betegség tüneteket, ha nem jól tartjuk be az ajánlott napi vitamin mennyiségeket? Mitől alakulhat ki, borulhat fel a szervezet megfelelő vitaminháztartása?
Hosszantartó betegségnél, fokozott stressz mellett, túlterheltségnél, terhességnél,hosszú ideje tartó éhezésnél alakulhat ki olyan állapot a szervezetben, mely gyors vitamin- és ásványi anyag utánpótlást igényel.
A fontosabb vitaminokat külön kategóriákba gyűjtve találja az oldalon.