Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Felfekvés megelőzése

Hosszú távon ágyban fekvő betegeknél fennáll a veszélye a felfekvés (decubitus) kialakulásának. A folyamatos nyomás következtében a bőr vérellátási zavara következik be, emiatt mély, nedvedző sebek alakulhatnak ki, amelyek gyakran felülfertőződnek.

A gyógyulás lassú és nehéz, gondos ápolást, sok türelmet igényel mind a beteg, mind az ápoló részéről, ezért a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt. Mit is tehetünk ennek érdekében?

Alapvető fontosságú a beteg rendszeres forgatása, 2-3 óránként meg kell változtatni a test pozícióját. Ha ennek ellenére mégis észleljük a bőr kipirosodását, segíthet a napi többszöri ápolás Neogranormonnal, vagy sósborszesszel, esetleg kifejezetten felfekvés ellen kifejlesztett készítményekkel. A bőr állaga rendszeres masszírozással is javítható, de ez ne alkoholos készítménnyel történjen.

Különös gonddal kezeljük a személyi higiéniát, tartsuk tisztán az intim területeket, az esetleges székletet és vizeletet azonnal távolítsuk el.

A veszélynek különösen kitett testrészeket tehermentesítsük speciális párnákkal, ülőgyűrűkkel, illetve léteznek speciális antidecubitus matracok is, amelyek közül egy-két típus vényre is kapható, felírását a háziorvostól kérhetjük. Felfekvés megelőzésére szolgáló gyógyászati segédeszközöket Antidecubitus, felfekvés ellen kategóriánkban talál.

A már kialakult felfekvést először fertőtleníteni kell, pl. Betadine fertőtlenítő oldattal, majd letakarni. Ehhez lehetőség szerint teflon bevonatú, vaselines fedőkötést alkalmazzunk, mert a teflon nem ragad bele a sebbe.  

 
Fizetési megoldás
Top