Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Mi az aranyér? A betegség, amiről nem szeretünk beszélni az orvosnál

Röviden egy érköteg: tulajdonképpen a végbél falán levő vénás fonatot nevezik aranyérnek. Azonban a köznyelvben a végbél leggyakoribb kóros elváltozására használják ezt a kifejezést. 
Aranyér betegség akkor alakul ki, ha a kapuvéna (v.portae) vérének egy része ennek az érkötegnek az egyik ágával a végbél felé áramlik, mintegy fokozott véráramlást alakítva ki. Ennek következménye lehet, hogy a vénák megnyúlhatnak, megdagadhatnak, esetleg előre eshetnek. 
A végbélnyílás körül ezek vénás tágulatokat alakítanak ki, úgynevezett aranyeres csomókat, melyek begyulladnak, vérzéssel, kellemetlen fájó érzéssel járnak.
Úgy kell elképzelni az aranyér betegséget, mint ha kis párnacsomók, párnácskák lennének a végbélnyílás körül – ezek segítik a végbél megfelelő záródását és a székletürítés szabályozását a végbél záróizmaival együtt. Aranyér betegségnél ezek a párnácskák megnagyobbodnak, vénái kitágulnak, függesztőrendszerük megnyúlik, és a végbél irányába folyamatosan kifelé csúsznak.

Orvosi szempontból aszerint különböztetik meg az aranyereket, hogy hol találhatóak a végbélnyíláshoz képest, ennek alapján lehetnek külső, belső és összetett aranyeres csomók

Az aranyér kialakulásának funkcionális háttere

A végbélben található vénás keringésre előnytelenül hat a végbél körüli izmok állandóan erős tónusa, a medenceüregben keletkező erős nyomás, mely a függőleges testhelyzetből adódik, és a viszonylag nagy hidrosztatikai nyomás. Gyakorlatilag ebből erednek a végbél vénáin megjelenő aranyeres bántalmak. A vénás vér kiürülése akadályozott az aranyérből, a befolyó vér rosszul vezetődik el, így kitágul az érgomolyag.

Mi lehet az oka az aranyér betegségnek?

Elsősorban a helytelen életmódból adódhat: a sok ülés, a túlzott alkoholfogyasztás (májkapuvénában megnő a nyomás a máj károsodása miatt), és a túlsúly – hiszen ilyenkor a hasüregi nyomás folyamatosan magas, mely a végbélnél fokozódik a legjobban – mind-mind hozzájárulhat az aranyér kialakulásához.
Kialakulhat még a helytelen táplálkozási szokásokból, tartós hasmenés vagy székrekedés miatt, erősen megterhelő fizikai tevékenységekből is, illetve bizonyos sportok (tartós haspréssel járó sporttevékenység vagy a bodybuilding, súlyzós edzések) következménye is lehet, de genetikai háttere is lehet a betegség kialakulásának, valamint a korral járó kötőszövetek gyengülése is előidézheti az aranyeres tüneteket, betegséget.

Terhesség és aranyér

A terhesség, illetve a szülés is kiválthat aranyeret, hiszen olyankor a kismedencében folyamatosan szűkül a hely, mely fokozza a hasüregi nyomást, a megnagyobbodott méh nyomja a végbél ereit, valamint szülésnél a fokozott hasprés is segíti a betegség kialakulását.

Belső aranyér

A végbéltáji vérzés (főleg székletürítés után) önmagában is utalhat aranyeres bántalomra. Ezt az állapotot belső aranyérnek nevezzük. Ebben az esetben mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen az aranyér gyógyítása is szakembert igényel (nem beszélve arról, hogy utalhat más betegségre is a széklet után megjelenő pár csepp vér a WC-papíron), csak ha korai szakaszában ismerik fel a betegséget, akkor kezelhető egyfajta életmódváltással.

Hogyan enyhíthetőek a tünetek?

Fontos az életmód és táplálkozási szokások megváltoztatása. Rostokban gazdag ételek (napi 25-31 gramm) fogyasztása. Elsősorban vízben oldhatatlan rostokat tartalmazó ételeket kell választani, teljes kiőrlésű termékeket, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket (héjukkal), ezek mellé szénsavmentes és cukormentes italok fogyasztása (minimum 2 l/nap) ajánlott. Lényeges a rendszeres testmozgás, az optimális testsúly elérése, valamint a helyes székelési szokások elsajátítása is. 
Az életmódváltásnál figyelembe kell venni a beteg egyedi, sajátos testi jellemzőit, és annak megfelelően kell kialakítani a változtatásokat. Azonban mindenképp fontos és elsődleges szempont a széklet lazítása és a sok folyadék fogyasztása. 
A gyógyszeres kezelés, a krémek, az ülőpárnák használata kisebb aranyeres csomók kezelésénél sikeresek lehetnek és a tüneteket is enyhítik, azonban súlyosabb esetekben szakorvoshoz kell fordulni!
Előfordulhat állandóan visszatérő végbélrepedés, gyakorlatilag ez egy seb kialakulását jelenti a végbél falán, aminek a kezelése hosszadalmas lehet, ami viszont a táplálkozási szokások megváltoztatásával meggyorsítható.
Súlyosabb esetekben műtétre kerülhet sor, hiszen a mindennapi székletürítés felszakíthatja, dörzsölheti újra és újra a sebes területet. Ilyen sebek keletkezhetnek egy tartós hasmenés hatására vagy éppen szorulástól, de anális szexuális érintkezés is okozhatja a kialakulását.

Kihez forduljunk aranyeres panaszokkal?

Első körben a háziorvoshoz, aki a tünetek alapján dönti el, szükséges-e proktológushoz fordulni. A proktológia a sebészet elméleti és gyakorlati tudományága, mely a végbélbetegségekkel, azok vizsgálatával foglalkozik, hagyományos (konzervatív) és műtéti kezelési módszerekkel egyaránt.
Az aranyér tünetei igen kellemetlenek, fájdalommal járnak. Nehezen beszélnek róla az emberek, hiszen megalázónak tartják, az orvosnál kiszolgáltatottnak érzik magukat. Ma már a kezeléseknél figyelembe veszik ezt a helyzetet, ezért körültekintően, megértően vizsgálják, kezelik a betegeket.

Mikor kell orvoshoz fordulni? Milyen tünetei vannak az aranyérnek?

Minden esetben, hiszen sokszor a jelentkező fájdalmak, vérzések csak figyelmeztető jelek, utalások, hogy a szervezetben nem működik valami megfelelően.

Ha az alábbiakat észleli valaki magán, akkor is: véres vagy nyálkás széklet, fájdalmas székletürítés, végbélnyílás körüli fájdalom, viszketés, váladékozás jelentkezik. Ha a székletszokások megváltoznak, puffadás, fogyás lép fel. A gyulladt belső aranyeres csomók előesése, kizáródása is előfordulhat.

Külső aranyér 

Külső aranyérnél (vérrög képződik a külső oldali aranyérben) a végbélnyíláson kívül találhatók duzzanatok, melyek igen erős fájdalommal járhatnak. Belső aranyérnél nem mindig tapasztalható tünet vagy fájdalom, spontán visszahúzódhatnak az előesett aranyerek. Ez a típus kevés vérzéssel járhat székelés után, a tünetek viszont fokozódhatnak és székeléstől függetlenül is felléphet fájdalom, váladékozás.

Gyógyszeres kezelésnél a vérzésre, fájdalom megszüntetésére, gyulladásra, kitüremkedésre, viszketésre, váladékozásra, székelési nehézségekre, előesésre (prolapsus) keresnek megoldást.

 
Fizetési megoldás
Top