Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

Miért érdemes refluxpárnát használni?

Mi a refluxpárna? 

Ahhoz, hogy megértsük a hasznosságát, nézzük meg, hogy kiknek is ajánlott és miért?

Mi a reflux betegség? GERD?

A reflux, orvosi szemmel nézve, egy „jóindulatú” nyelőcsőbetegség. Azonban az, aki ebben szenved, korántsem nevezi kellemes, jóindulatú érzésnek a betegség meglétét. (Gastro-oesophagealis reflux betegség, Gastro Esophageal Reflux Disease)
A reflux kialakulását ma elsősorban a helytelen életmódhoz és a stresszhez kapcsolják. Nyilván azonban vannak egyéb tényezők is a betegség kialakulását tekintve, ilyen lehet, ha a nyelőcső és a gyomor simaizomszövetének mozgása rendezetlenné válik, vagy egyéb anatómiai eltérések is lehetnek, illetve bizonyos gyógyszerek is kiválthatják a kialakulását.

Igazából egy olyan betegségről van szó, ahol a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem működik megfelelően, ezért a gyomorsav vagy akár az epeváladék visszafolyik a nyelőcsőbe, ahol felmarja a nyálkahártyáját, gyulladást okozva. Normális esetben ez a záróizom csak akkor nyílik ki, ha felülről étel vagy ital érkezik, a betegség kialakulásánál azonban ez az izom elernyed, nem zár rendesen.

Fotó: freedigitalphotos

Milyen tünetei lehetnek a refluxnak?

Gyomor-, nyelőcsőégés, nyelési nehézségek, savfelböfögés, puffadás (Ezeket emésztőrendszeri tüneteknek nevezik) és lehet alvászavar, fáradtság, súlyosabb esetekben mellkasi fájdalom, krónikus köhögés, fülfájás, krónikus rekedtség, fogzománc károsodása. 
A kezeletlen reflux asztmát, hörghurutot, torokgyulladást egyaránt okozhat, esetenként fekélyt és vérzéseket, de segítheti a gége-, gyomor- és nyelőcsőrák kialakulását is.
Gyakorlatilag túlsúly esetében fogyással, stressz esetében a pszichés terhelés csökkentésével szüntethetők meg a tünetek. Az esetek többségében azonban gyógyszeres kezelést vagy műtétet javasolhatnak.

Hogyan előzhető meg a reflux? Illetve mit tegyenek azok, akik reflux betegségben szenvednek?

Rendszeres mozgás, naponta többször kis mennyiségű magas rosttartalmú étel fogyasztása ajánlott, lefekvés előtt 2 órával már nem javasolt az étkezés. Bőséges folyadékbevitel (elsősorban szánsavmentes víz) ajánlott, szénsavas italok, túlfűszerezett ételek, kávé, bor, zsíros ételek, valamint csokoládé és olajos magvak kerülése enyhítheti vagy megszüntetheti a panaszokat. Javasolt a magas rosttartalmú ételek fogyasztása, ahogy azt írtuk is, ilyenek lehetnek a tönkölybúza, korpa, köles. A zsír elernyeszti a gyomor záróizmait, ezért kell kerülni minden zsíros ételt, olajos magvakat (kesudiót, sós mogyorót is), csokoládét. Nem ajánlottak a citrusfélék és a belőlük készült italok, gyümölcslevek sem. Ha kávézunk, akkor inkább tejeskávét fogyasszunk, mert a tej leköti a csersavat, de minden koffeintartalmú italt érdemes kerülni. Fontos tudni még, hogy a tej csak kis mennyiségben, zsírszegény formában fogyasztható refluxos panaszok esetén, mert átmenetileg enyhítheti a tüneteket, azonban a benne lévő kalcium és fehérjék fokozzák a savtermelést.
És itt érkezünk el a cikk eredeti kérdéséhez:

Miért érdemes refluxpárnát használni?

Röviden: a refluxos betegség panaszainak enyhítésére. Ugyanis, ha a fejrészt alváskor megemeljük 10-20 cm-rel, akkor a gyomorsav nem tud visszafolyni, hiába nyílt ki a gyomor záróizma. Használatával kényelmes, nyugodt alvás érhető el, hiszen tehermentesíti a nyakat és a fejet alváskor, ugyanakkor megakadályozza a gyomorsav vagy az epeváladék visszafolyását a nyelőcsőbe, megszüntetve a refluxos éjszakai panaszokat.

Miért jobb a refluxpárna a normál párnánál?

A fej egy-egy párna megemelésével nem segíti a nyelőcső „kiegyenesedését”, hanem görbíti azt, fokozva akár a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe, hiszen növeli a gyomorra terhelődő nyomást. Ha több párnát használunk, akkor az éjszakai mocorgásnál elcsúszhatnak azok, így az alvás kényelmetlenné válik.
A refluxpárna kiképzésénél figyelembe vették, hogy a fej, nyak tehermentesítve legyen alvás során, de mégis megemeli a fejrészt egy ék alakú megoldással. Az emlékező habszivacs miatt a test alakjához a lehető legjobban alkalmazkodik a párna és nem engedi lecsúszni a testet az aljára. Tekintse meg refluxpárnáinkat!

Mikor kell, érdemes orvoshoz fordulni reflux betegség tüneteivel?

Annak, akinek évente csak egyszer-egyszer vannak tünetei, leginkább csak az életmódját, étkezési szokásait elég figyelnie, esetleg változtatni rajtuk. 
Annak, akinek gyakrabban, akár hetente többször is (legalább 3-szor) előfordulnak panaszai, érdemes, sőt, javasolt orvoshoz fordulnia, először háziorvoshoz, majd esetleg onnan tovább gasztroenterológiai szakrendelésre
Jelenleg már lehetőség  van kórházakban, ambuláns úton a nyelőcső 24 órás pH mérésére, illetve a nyelőcső záróizom szűkület tágítására is. (endoszkóp, ballon, szonda sorozat segítségével.)

 
Fizetési megoldás
Top