Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

Cukorbetegség

A cukorbetegség jellemzői 

A leggyakoribb anyagcsere-betegség világszerte a diabetes, és sajnos rohamosan emelkedik az érintettek száma, ezért különösen fontos, hogy tisztában legyünk már a kezdeti tünetekkel, a kezelési módokkal, az önellenőrzés mikéntjével és eszközeivel, a szövődményekkel. Cikkünkben erről próbálunk egy általános képet festeni, összefoglalva a legalapvetőbb tudnivalókat, amely azonban természetesen nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt.

Cukorbetegség esetén a szervezetben csökkent, vagy teljesen hiányzik a hasnyálmirigy által termelt inzulin, melynek feladata, hogy segítse a sejteket a szőlőcukor felvételére. Inzulinhiány esetén a sejtek nem jutnak hozzá a cukorhoz, ugyanakkor a vérben és vizeletben felhalmozódik, ami különböző mértékű panaszokat és működési zavarokat okoz.

A jelenleg érvényes meghatározás szerint diabetesről akkor beszélünk, ha az éhgyomorra mért vércukor érték 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb. Amennyiben az éhgyomri vércukor érték 6,1 - 6,9 között van, azt károsodott éhomi vércukorértéknek nevezzük, ha cukorterhelés során a 120 perces érték 7,8 - 11,1 mmol/l között van, az a csökkent cukortolerancia.

Ez a két megfogalmazás még nem jelent cukorbetegséget, de kiemelt kockázatot mindenképpen, amikor még jó esély van a cukorháztartás normalizálására, életmód-váltással, odafigyeléssel elkerülhető a betegség.

Nézzük meg az okokat és a kezdeti tüneteket.

Cukorbetegség alapvetően kétféle típusú lehet:

Egyes típusú cukorbetegség

Általában gyermekkorban kezdődik, de később is kialakulhat. A szervezet elpusztítja az inzulintermelő sejteket. Okai pontosan nem ismertek, de valószínűleg egyes vírusok és örökletes tényezők is közrejátszanak a betegség kialakulásában. Mivel a sejtek inzulin hiányában képtelenek felvenni az energiát jelentő cukrot, magasabb lesz a vizelet cukortartalma. Ezt állandó szárazság- és szomjúságérzet kíséri, így a páciens egyre több folyadékot kíván, ezáltal egyre több vizeletet ürít. Ha többször előfordul ez az állapot, mindenképpen gyanakodjunk és mérjünk vagy méressünk vércukorszintet.

Egyéb jellemző tünetek az állandó fáradságérzet, látászavarok, indokolatlan súlycsökkenés. Hosszabb távon szív- és érrendszeri betegségek, (mint pl. szívroham és stroke), ideg- és vesekárosodás, a látóidegek károsodása (legsúlyosabb esetben vakság) léphetnek fel, és az immunrendszer gyengülése miatt a szervezet fogékonyabbá válik a különböző fertőzésekre.

Kettes típusú cukorbetegség

A betegségben szenvedő egyének sokszor nem is tudnak a problémáról, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulin-rezisztenciát, amikoris ugyanolyan hatás elérésére egyre magasabb inzulinszintre van szükség. Az okok között legfontosabbként a hasi zsírszövet felszaporodását említhetjük. A betegség kísérői a magas vérnyomás és vérzsír-szint, amelyek együttesen gyorsítják az érelmeszesedés kialakulását. A 2-es típusú cukorbetegség tünetei lehetnek: gyakori szomjúságérzet és vizeletürítés, homályos látás, gyakori fertőzések, lassan gyógyuló sebek, bőrelváltozások.

A cukorbetegség sajnos egyelőre nem gyógyítható, a kezelés élethosszig tart, amelyben az életminőség javítása , a szövődmények kockázatának csökkentése, kialakulásuk késleltetése a fő cél. A kezelés során kiemelt szerepe van a kalóriaszegény diétának, a rendszeres mozgásnak, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásának és a rendszeres vércukorszint-mérésnek. Következő cikkünkben a vércukormérőkről foglaljuk össze a legfontosabb tudnivalókat, reményeink szerint megkönnyítve ezzel a választást.

Tekintse meg vércukormérő kínálatunkat.

 
Fizetési megoldás
Top