Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

Magas vérnyomás

Korunk népbetegsége a magas vérnyomás, statisztikai adatok szerint csak Magyarországon évente mintegy 5000 ember halála írható a hipertónia számlájára. Ez a szám mindenképpen indokolja, hogy odafigyeljünk magunk és családunk, barátaink, környezetünk jelzéseire. Ebben igyekszünk segíteni, közérthető nyelven összefoglalva a legfontosabb tudnivalókat, jó tanácsokat, amely természetesen nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt.

Vérnyomásunk a nap folyamán változik tevékenységünktől, fizikai aktivitásunktól függően, de jó esetben ez egy normál tartományon belülre esik. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha nyugalmi állapotban és nem szélsőséges hőmérsékleti körülmények között végzett két-három mérés átlaga meghaladja a 140/90 Hgmm értéket.

Fontos tudnivaló, hogy bizonyos gyógyszereknek (pl. gyulladáscsökkentő szerek, fogamzásgátlók, szteroidtartalmú készítmények) lehet vérnyomásnövelő hatása. Ugyanígy kábítószer vagy nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztása is növelheti a vérnyomást.

A tartósan magas vérnyomás terheli a szívet, az érfalak károsodásához vezethet, és olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint például a szívelégtelenség, infarktus, szélütés (stroke), vagy akár veseelégtelenség.

Vérnyomás határértékek:

Kategória Szisztolés nyomás
(Hgmm)
Diasztolés nyomás
(Hgmm)
Optimális vérnyomás < 120 < 80
Normál vérnyomás < 130 < 85
Emelkedett-normális vérnyomás 130 – 139 85 - 89
Kóros hypertonia
fokozat (enyhe hypertonia) 140 - 159 90 - 99
fokozat (középsúlyos hypertonia) 160 - 179 100 – 109
fokozat (súlyos hypertonia) >= 180 >= 110

Az esetek többségében a magas vérnyomás nem okoz különösebb panaszt, fájdalmat, legalábbis a kezdeti stádiumban, ezért a páciens sokszor nem is tud a problémáról. A szövődmények jelentkezésekor pedig már sokkal nehezebb a kezelés. Mivel a tünetek rejtettek, különösen fontos, hogy rendszeresen mérjük/méressük meg vérnyomásunkat, hogy időben tudomást szerezzünk a problémáról és ne adjunk esélyt súlyos betegségek kialakulásának.

Következő cikkeinkben olvashat arról, hogy mi magunk mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, illetve tanácsokat is adunk arra vonatkozóan, hogy milyen szempontok szerint válasszon a vérnyomásmérők széles kínálatából. 


 
Fizetési megoldás
Top