Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

Mi a manióka, tápióka?

Manióka? Kasszáva? Manihot esculenta? Yuca? Tápióka?


Mind ugyanazt a növényt (Manihot esculenta latin, a yuca spanyol elnevezése a kasszáva-nak) illetve a belőle készült lisztet (tápióka) jelenti. A manióka a trópusok egyik legjelentősebb haszonnövénye. A Föld éhező lakosságának napi tápláléka, levelét és gyökerét is felhasználják. Igen jelentős a keményítő tartalma, fehérjében és ásványi anyagokban is gazdag. A harmadik legfontosabb szénhidrátforrás a trópusokon (kukorica, rizs után), mint emberi táplálék, takarmánynövény, de akár alkoholos italokhoz, illetve bioüzemanyagként (3. legjobb nyersanyag a bioetanol gyártásánál) is felhasználják.
Az élelmiszeriparon kívül a kozmetikaipar, gyógyszeripar és a textilipar is hasznosítja.
A növény „háziasítása” már talán 10.000 évvel ezelőtt elkezdődött. Dél-Amerika, Mexikó területeiről származhat. Ma már Nigéria a legnagyobb termelője, és Thaiföld a legjelentősebb exportőre.
 A kasszávából készült lisztet nevezik tápiókának.

Ez a növény egy évelő, fás cserje, mely 1,5-3 m magasra is megnőhet. Levelei hosszúak, tenyeresen tagoltak. Gyökérgumói (módosult gyökér) 15-30 cm hosszúságúak és 5-10 cm vastagságúak, sötétbarna színűek, húsuk fehéres. A kutyatejfélék családjába tartozik, mely 222 nemzetséggel rendelkezik. Fajai az Antarktisz kivételével mindenhol előfordulhatnak.

Miért jó a tápióka? Mire használható a manióka?

A tápióka szó használata, a manióka gyökeréből előállított lisztre, termékre utal, mint tápiókaliszt. A kukoricakeményítőhöz hasonlóan tudják felhasználni. Hő és nedvesség hatására áttetsző, kocsonyás anyag lesz belőle. Íze semleges, ezért erősen, jól fűszerezett közegben minden ízt, zamatot magába szív. Általában különböző méretű granulátumokat, gyöngyöket képez.
A keményítő az emberi táplálkozásban nélkülözhetetlen, fontos szénhidrát, napi szükséglet 500gramm körül becsülhető, ezt keményítő formájában vesszük fel a legnagyobb mennyiségben. Maga a keményítő a növények tartalék szénhhidrátja, melyet gyorsan tud hasznosítani szükség esetén. A keményítőt enzimek segítségével alakítja át a szervezet glükózzá. Maga a keményítő két alkotórészből épül fel, egy egyenes láncú amilózból és egy elágazó láncú amilopektinből. (α-D-glükóz részek kapcsolódnak össze) Kis mennyiségben található még benne lipoid, foszforsav és kation. Ezek az alkotórészek eltérő tulajdonsággal rendelkeznek, így egy csavart láncból kialakult csőszerű szerkezet jön létre, mely szerkezet miatt adódik sok különleges tulajdonsága, mint pl. a zselésítő tulajdonsága vagy, hogy nem képez rostokat, hanem szemcsés szerkezetet képez, meleg vízben jól oldódik, kis helyen elfér, könnyen hidrolizál.
A keményítő kémiai tulajdonságai miatt sokoldalúan tudják hasznosítani a magas keményítőtartalmú manióka gyökérgumóját is. Kocsonyák, pudingok, mártások, krémek sűrítéséhez, hiszen kitűnő zselésítő, kocsonyásító, sűrítő anyag.
Előállítanak belőle szirupot is, sokan a cukor helyett fogyasztják.
Készítenek belőle teát, „bubble tea”, mely gyümölcsös vagy tejes alapú tápiókagyöngy ital.
A magas keményítőtartalom mellett, melyet gyökérgumója tartalmaz, fehérjét, vitaminokat (C-vitamint, B₆-vitamint) és ásványi anyagok (kalcium, vas, foszfor, cink, magnézium) is találhatók a manióka levelében.
Manióka keményítőből részleges hidrolízissel állítják elő a dextrint, maltodextrint. Ezeket csecsemők táplálkozásánál használják régóta, illetve gyógyszerészetben granulátumok, tabletták előállításánál, mint segédanyagok szerepelnek. (kötő-, szétesést segítő)
A manióka gyökérgumója magas keményítőtartalmú, levelei cianogén glikozidot és hidrogén-cianidot tartalmaznak, (a gyökérgumó igen kis koncentrációban tartalmaz csak) de ezek megfelelő technikával eltávolíthatók. (sütéssel, áztatással, fermentálással) A keserűbb manióka fajtákban magasabb a cianidtartalom.
A linamarin nevű cianogén tartalom miatt fontos a megfelelő kezelés (hőkezelés), annak hiányában a fogyasztása nagy mennyiségben súlyos következményekkel járhat! (mozgászavar, strúma) A linamarint  nyílméregként használják.
Ezért a növény nyers fogyasztása nem ajánlott.

Hogyan készítsük el a tápióka pudingot?

35 gramm tápiókagyöngyöt körülbelül 3 dl folyadékban tudunk puding állagúra főzni. Fűszerekkel, kókusztejjel igen ízletes.

Milyen érdekességek köthetők a maniókához?

Érdekesség és egyben óriási gond, hogy a kasszáva iránt megnőtt igény miatt, ipari méreteket ölt a feldolgozásából származó környezetszennyezés. A manióka gyökér kémiai tulajdonságai miatt és a használt feldolgozási technológia miatt, az élelmezéshez kinyert anyagok utáni szennyvíz, még mindig tartalmaz annyi keményítőt, fehérjét és cianogént, hogy élővízbe kerülve, az adott vízfolyásra pusztító lehet.
A legtöbb haszonnövénynél, így a maniókánál is előfordulnak különböző betegségek. A jobb és biztonságosabb termelés érdekében 2005-ben elindult amerikai és afrikai kutatóintézetekkel együttműködve a manióka legjelentősebb vírusaival szemben, jól védekező, ellenálló fajták előállítása, az ún. VIRCA-project. Jelenleg már a szántóföldi kipróbálás folyik.

 
Fizetési megoldás
Top