Az Ön kosara jelenleg üres.
X

Keresési eredmények

 

Mikor szedjünk porcerősítőket, csonterősítőket?

Porcokról

A porcszövet minden gerinces élőlény szilárd vázát alkotó csontváz „előanyaga”, melynek további csontosodási folyamatával alakul ki a csontos váz. Összetételük alapján 3 típusa lehet:

  • hyalinporc (üvegporc),
  • elasztikus v rugalmas porc,
  • és rostos porc.
Ha szövettanilag nézzük, akkor a porcszövetet chondrocyták (porcsejtek), chondroblastok (porcképző sejtek) és az általuk termelt mátrix (extracelluláris mátrix alapállomány) alkotja.

Ezt az alapállományt építik fel az úgynevezett glükozaminoglikánok (hialuronsav, kondroitin-szulfát, keratán-szulfát) melyek azt segítik, hogy a tápanyagok a porcsejtekbe jussanak.

Hol található porcszövet a szervezetünkben?

Rostos porc (kollagénrostos porc) fordul elő ínak, szalagok, csontok tapadási felszínein, valamint a porckorong külső gyűrűjénél, és az ízületi porcgyűrűnél (meniscus). Ezt főként I-es típusú kollagén rostok építi fel.
Elasztikus rost (rugalmas rost) belső szervekben is jelen vannak, pl. gégefedő, fül, orr.
Hyalinporc (hialinporc, üvegporc, ízületi porc) a hosszú csontok végein, melyek másik csonttal ízesülnek, és általában mozgó ízületet alkotnak. (A legtöbb felszínt ez borítja.)

Mi a feladata a porcnak?

Az ízületi felszínek között ezen keresztül történik az erőátvitel, valamint csillapítja a nagyobb rázkódásokból származó erőket, és szinte teljesen súrlódásmentes mozgást biztosít az ízületekben (csontvégek között). Tehát a feladata, hogy az ízületek zavartalanul működjenek. Főként a hialinporcra igaz a legtöbb leírás, mert a legtöbbször ezt a típusú porcszövetet éri sérülés, kopás.

Hogyan épül fel a porc? (üvegporc, hialinporc)

Sejtek és sejt közötti állomány (II-es típusú kollagénrost) építi fel, melyhez speciális fehérjék kötődnek. Ezek a fehérjék, proteoglikánok (PG), melyek nagy poliszacharid molekulák, központi fehérjemaghoz speciális cukor oldalláncok kapcsolódnak (GAG-ok). A porc rugalmasságát, a nyomással szembeni ellenállást, alakmegőrzést biztosítják, a vízmegkötő képességük miatt.
A kollagénrostok biztosítják a nagyobb erőkkel szembeni ellenállást, merevséget. Így ezek együtt adják a porc térhálós szerkezetét.
A hialinporcot és a rugalmas porcot egy ún. perichondrium (tömött rostos kötőszövetből áll) veszi körül, melynek egyik rétege termeli az új porcsejteket.
A porcszövetek táplálék- és oxigénigényük nem nagy, ezeket a fehérjehálón keresztül kapja és adja is le (az anyagcsere termékeket is), mely az ízületi folyadékon keresztül lassú áramlással történik.
A porcszövetben (felnőtt) nincsenek nyirokerek, vérerek, idegek, így az immunrendszer nem ismeri fel a porcban található antigéneket, ezért fordulhat elő, hogy igen ritka a porckilökődés.(vagyis nincs adaptív immunválasz)

Hogyan változik a porc szerkezete a kor előrehaladtával?

Miért okoz gondot az öregedés a porcoknak?

A porc alapállomány erősen hidratált, ez összefüggésben van azzal, hogy milyen funkciót tölt be az adott porcszövet. A porcok rugalmasságának, teherbíró-képességének szabályozásában meghatározó a vízmegkötő képessége a porcot felépítő hialuronsavnak. A szervezet öregedésével a porc veszít a rugalmasságából, illetve csökken a folyadékfilm mennyisége, mely biztosítja a súrlódásmentességet a csontok között. 
Fontos azt is megjegyezni, hogy mivel nincsenek idegek, vérerek, nyirokerek a porcszövetben, ezért nem tudnak beáramlani azok az őssejtek sem melyek javíthatnak, pótlást végezhetnek, egy esetleges porcsérüléskor.

Miért fáj a porckopás, porchiány?

Hogy lehet, hogy fájdalmas a porckopás, pedig nincs beidegzése? A porc sérülésekor felszabaduló gyulladásos faktorok a sérülés környezetében található idegeket ingerlik, a porc közelében igen sűrűn találhatók idegek, mint a porc alatt fekvő csontállományban illetve az ízületi belhártyában(synovium). Ezek idegi impulzusokat indítanak be.

Milyen esetekben ajánlott porcerősítőket szedni?

Porclágyuláskor, mely fiatalkori betegségként is előfordulhat, de aktívan sportolóknál is. Glükozamin szedésével javítható.
Porchiánynál, mely kisebb területeken alakul ki a szervezetben ütközés, gyulladás, sérülés következményeként. Főként bokánál, térdnél, könyöknél.
Porckorongkopásnál. (artrózis) A csigolyák közötti porckorongok kopása, legfőképpen nyaki és deréktáji csigolyáknál jellemző. Az életkor előrehaladtával fokozatosan alakulhat ki.

Mi az artrózis, arthritis?

Ízületi kopás vagy porckopás, ízületi gyulladás?

Az artrózis főként a végtagok, a gerinc ízületeinek megbetegedése, ízületi porckopás. Az életkor előrehaladtával alakul ki fokozatosan. A betegség kialakulását elősegítheti a túlsúly, nyirkos, hideg éghajlat, hormonális változások, erős fizikai munka miatti igénybevétel. Tünetei közé tartozik az ízület fájdalma, merevsége, pihentetésre javul, bár mozgáskor, mintegy „bejáratódási” időre van szükség, hogy megszűnjön a fájdalom, merevség. A porc pusztulása hatással van az ízület működésére is, beszűkül a mozgása.

Az arthritis, ízületi gyulladás, az ízületekben lejátszódó gyulladásos megbetegedések neve. Tünetei közé tartozik a fájdalmas, meleg, duzzadt ízület. Ezekben az esetekben mindig kimutatható valamilyen kórokozó, immunrendszeri betegség, illetve valamilyen súlyos betegség szövődménye is lehet.

Mi az ízület?

Olyan összeköttetés két vagy több csont között, ahol azok eltudnak mozdulni. Részei: az ízületi fej, ízületi árok (vápa), mely az ízületi fej lenyomata. Az ízületi porc, mely az ízesülő csontok végén található szövet. Az ízületi tok, mely egy része vastag kötőszövet, másik része pedig az ízületi nedvet termeli. Az ízületi nedv egy nyúlós, ragacsos pár cseppnyi folyadék, mely sikamlóssá teszi a porcfelszínt. Végül pedig az ízületi szalag, mely legtöbbször az ízületi tokon kívül helyezkedik el, rugalmatlan, erős kötőszöveti rostok építik fel, feladata a rendellenes mozgások megakadályozása.

Miért szükséges a csonterősítő?

A csontszövet a kötő- és támasztószövetek közé tartozó szövet, a gerincesek belső vázát építik fel. Sejtekből és sejt közötti állományból (szerves része-kollagén rost, szervetlen részét kálcium-karbonát, hidroxi-apatit, kalcium-foszfát) építi fel, ez az állomány mineralizálódik, így igen kemény szövet jön létre. Az alapállományba beépülő ásványi anyag a kálcium-foszfát, így fontos szerepe van a kálcium és foszfor raktározásban is, mely mobilizálható, a vérbe kerülve a szervezet különböző részeire eljutva részt vesz az ionháztartás szabályozásában, fenntartásában. Az alapállományban, hasonlóan a porcszövetnél, proteoglikánok találhatók, mely csont specifikus fehérjék termelődését a D-vitamin serkenti. A csontszövetben nyirokerek nincsenek. Feladata az ionraktározás mellett a vérképzés is.
 A csont folyamatos átalakulásra (remodeling) képes, alkalmazkodik a terheléshez, mely az életkorral változik. Évente kb. 10-15%-a épül át a csontállománynak, 30 éves korra éri el a csonttömeg a maximumot, ennek növelése 30 éves kor előtt lehetséges, így 50 éves korra több csont maradhat.

Mi az osteoporosis, csontritkulás?

Főként az idősebb korosztályt érinti, bár több típusa van. Leginkább a csöves csontok törése, összeroppanása jellemző, enyhe behatásra vagy trauma nélkül is akár. Kialakulásában szerepet játszhat az ösztrogén hormon hiánya (menopauza után), mely a kalcium beépülésében vesz részt, illetve a korral járó kalciumhiány. A csontok ásványi anyag sűrűségének vagy tartalmának (BMD v BMC) vizsgálatával lehet szűrni. Kalcium és D-vitamin bevitellel, illetve aktív mozgással megelőzhető.

 
Fizetési megoldás
Top